Algemeen

Tweede Kamer moet milieu-rekenregel wél invoeren

De Nederlandse Tweede Kamer moet vóór invoering van één uniforme milieu-rekenregel stemmen. Dat zegt de Nederlandse bouwindustrie, verenigd in MRPI en de Stichting Bouwkwaliteit (SBK). Een Kamermeerderheid dreigt de beoogde regel in het Bouwbesluit te schrappen. Invoering betekent een aanzienlijke lastenverlichting en een belangrijke impuls voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De Tweede Kamer vergadert donderdag 26 mei over de kwestie.

De milieubelasting van gebouwen kan nu op veel verschillende manieren worden berekend. Onderlinge vergelijking is onmogelijk. Zo kan een gebouw met methode A goed scoren maar met methode B juist slecht. Die verschillen leiden tot verwarring en zelfs tot weerstand tegen milieuprestatieberekeningen. Het niet onderling kunnen vergelijken van best en worst practices staat ook de ontwikkeling van kennis over verduurzaming van de gebouwde omgeving in de weg. De MRPI pleit daarom voor invoering van één uniforme rekenregel.

Eén regel betekent een aanzienlijke lastenverlichting. De markt ‘dwingt’ de bouwindustrie nu aan de vele verschillende methoden mee te werken. Eén algemeen geaccepteerde rekenregel maakt aan die kostenpost een einde. Bovendien is de milieubelasting van bouwproducten in de nieuwe Europese Bouwproducten-verordening inmiddels geïntroduceerd. Ook als Nederland nu niet voor invoering kiest, gaat ‘Brussel’ dit op termijn opleggen.

Eenduidige milieugegevens van bouwmaterialen zijn inmiddels beschikbaar via de nationale milieudatabase, beheerd door de onafhankelijke Stichting Bouwkwaliteit. Met die gegevens kan echter pas objectief de milieubelasting van gebouwen worden berekend als ook de rekenregel uniform is. Die is nu ontwikkeld door MRPI samen met alle relevante partijen, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken. Opname in het Bouwbesluit is nu noodzakelijk om het gebruik ervan ook daadwerkelijk te kunnen garanderen.

Het milieuprestatie-artikel zal voorlopig alleen een bepalingsmethode voorschrijven, een norm wordt nog niet gesteld. Het ontbreekt namelijk nog aan voldoende betrouwbare data. Op termijn zal zo’n norm er zeker komen, zoals het Bouwbesluit dat nu ook voor alle overige gebouwonderdelen voorschrijft. Invoering van de rekenregel is nodig om voldoende gegevens te verzamelen om straks inderdaad een norm te kunnen stellen.

Voor alle onderdelen van gebouwen zijn er uniforme rekenregels – het milieu mag hierop geen uitzondering zijn.
Build for Life