Energie

Twee zonneparken moeten Velux tegen 2024 van 100% groene stroom voorzien

Twee zonneparken moeten Velux tegen 2024 van 100% groene stroom voorzien
Velux en BayWa r.e. kondigen vandaag een baanbrekende samenwerking aan om de Europese activiteiten van de dakraamfabrikant tegen 2024 van 100% hernieuwbare elektriciteit te voorzien. In de Power Purchase Agreements (PPA's) tussen de bedrijven ligt de nadruk op de ontwikkeling van twee nieuwe zonneparken in Gerena en Alhendín in Zuid-Spanje. Het Alhendín-park is de eerste installatie van BayWa r.e. in Spanje van innovatieve Agri-PV-technologie die het mogelijk maakt om gewassen tussen de zonnepanelen in te laten groeien.

Belangrijke stap naar 100% hernieuwbare energie

De twee centrales, die in 2023 en 2024 op het net worden aangesloten, wekken jaarlijks 167 GWh aan hernieuwbare elektriciteit voor Velux op, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 45.000 Europese huishoudens. 80% van de totale elektriciteit die door de centrales wordt opgewekt, wordt opgewekt door de PPA’s met Velux. De nieuwe PPA vermindert de ecologische voetafdruk van Velux met ca. 40.000 ton CO2e van de Europese en jaarlijkse bedrijfsactiviteiten.

In een reactie op de samenwerking zegt Lars Petersson, CEO van Velux: "Velux zet zich altijd al in om de woonomstandigheden van mensen te verbeteren met daglicht. Daarom zijn wij enorm enthousiast om het gebruik van daglicht, nog specifieker zonne-energie, de komende jaren te benutten om onze activiteiten koolstofarm te maken met hernieuwbare energie. Bij Velux willen we een relevante bijdrage leveren om de klimaatcrisis te bestrijden en duurzaam leiderschap tonen. Met deze nieuwe samenwerking zijn we goed op weg om ons doel, een vermindering van 100% van de uitstoot van onze bedrijfsactiviteiten tegen 2030, te bereiken."

Pionier in het combineren van zonnecentrales en voedselproductie

Ongeveer 10% van het Alhendín-zonnepark wordt een Agri-PV-installatie, een nieuwe zonnetoepassing die energieopwekking en voedselproductie combineert, waarvan BayWa r.e. de pionier en marktleider is. Deze installatie wordt speciaal ontworpen met langere rijen zonnepanelen op grotere afstand van elkaar, zodat de landbouw kan doordraaien en moderne landbouwmachines tussen de panelen kunnen rijden voor agrarische activiteiten. De PV-installaties worden ook gebruikt om regenwater op te vangen, wat de landbouwer helpt om de voortdurende risico's van klimaatverandering en droogte te beheersen.

De ontwikkeling van beide centrales omvat een uitgebreid plan en een pakket van gemeenschaps- en milieumaatregelen om zo de lokale biodiversiteit te verbeteren en de betrokkenheid van de samenleving te bevorderen.

Om ervoor te zorgen dat de zonneparken altijd prioriteit aan hun lokale omgeving geven, werkt BayWa r.e. samen met nabijgelegen universiteiten – namelijk de Universidad Autónoma de Madrid en de Universidad de Córdoba – om een interdisciplinaire onderzoeksgroep te vormen waarvan de bevindingen uiteindelijk als basis voor een uitgebreide en op maat gemaakte locatiestrategie dienen.

"Dit project is ontzettend interessant, omdat het perfect het samenwerkingsvoordeel toont tussen de nieuwe generatie zonne-energieopwekking, Agri-PV, betrokken samenlevingen en biodiversiteit. Het benadrukt ook onze grote betrokkenheid bij duurzaamheidsinitiatieven," aldus Matthias Taft, CEO van BayWa r.e. "Toonaangevende bedrijven zoals Velux spelen een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering en kunnen een gamechanger zijn in het mogelijk maken van duurzamere routes en oplossingen. Het bevorderen van de zakelijke energietransitie heeft onze volle aandacht, daarom is het een belangrijke mijlpaal voor BayWa r.e. om Velux te helpen haar duurzame doelen te bereiken."


Bijdrage aan het realiseren van de levenslange klimaatneutraalbelofte van Velux

Eenmaal aangesloten op het net, stellen de nieuwe zonneparken Velux in staat haar doelstelling te bereiken om de uitstoot van haar eigen activiteiten met 100% verminderd te hebben tegen 2030. Deze doelstelling is onderdeel van Velux’ 2030-duurzaamheidsstrategie om het voortouw te nemen op het gebied van klimaat- en natuurbescherming. De verbintenis omvat ook doelen om de historische CO2-voetafdruk vast te leggen sinds de oprichting in 1941 en tot 2041 door bosbeschermingsprojecten met World Wild Fund for Nature (WWF) en de uitstoot van de waardeketen te halveren tegen 2030.

Schneider Electric, de toonaangevende adviseur op het gebied van wereldwijde inkoop van duurzame energie voor bedrijven, ondersteunde Velux bij de selectie van de projecten en de onderhandelingen.

Ook interessant