Architectuur

Twee winnaars competitie Bauhaus Museum

In de ontwerpcompetitie voor het nieuwe Bauhaus Museum Dessau is een gedeelde eerste plaats toegekend. Het contrast tussen de ontwerpen van het winnende Spaanse bureau en de Amerikaanse winnaar had niet groter kunnen zijn. De inzendingen voor een nieuw te bouwen Bauhaus Museum in Dessau zijn anoniem gepresenteerd. De jury heeft twee eerste-prijswinnaars aangewezen, wier ontwerpen "aanknopen bij de traditie van het Bauhaus, zij het met zeer verschillende uitgangspunten", aldus de jury.

Gonzalez Hinz Zabala

Het Barcelonese bureau Gonzalez Hinz Zabala won - samen met landschapsarchitecten Roser Vives de Delás - met een strak, functioneel en transparant gebouwontwerp. Het museum is een lang, rechthoekig volume met een volledig glazen gevel, waarin een tweede, donker getint volume is geplaatst.

In de Spaanse inzending ziet de jury in de glazen omhulling onder meer de invulling van 'less is more' en het Bauhaus-uitgangspunt om een open school te zijn. De glasgevel zorgt ook voor maximale mogelijkheden in ruimtegebruik. "Het museumgebouw is instrument voor het uitdrukken van activiteit en productiviteit,creativiteit en sociale interactie", aldus het juryrapport.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant