Tuintafel met jarretelles

16 mei 2012 Bron: Lisa van Noorden
Tuintafel met jarretelles
Bij mij in de straat staat een lantaarnpaal met een gebreid jasje. En mijn vriendin toonde onlangs zonder enige ironie haar gehaakte teckels voor de deurmat. Nog van je ouders zeker probeerde ik, maar nee..huisvlijt is echt weer helemaal hip. Vrijetijdsbestedingen als breien, haken en keramieken zijn bon ton en ingelijfd in de trend van slow living, zingeving en terug naar traditie.

Niet vreemd dat dat juist nu gebeurt..we leven in een tijd dat we alles met gemak aan elkaar plakken..kunst en ambacht, mode en design, analoog en digitaal, lokaal en globaal. De keuzevrijheid is immens. Individualisme viert hoogtij, het lichaam hebben we alleen nog nodig om in en uit de auto te stappen, vrienden zien we online. Zo ontstaat vanzelf honger naar eenvoud. Combineer dat met de huidige fascinatie voor duurzaamheid en authentieke waarden en je weet weer hoe je jezelf op een verloren doordeweekse avond moet vermaken. Schenk jij even een wijntje in schat? Ik moet nog even afhechten.

En wie beslist of jouw inspanningen artistiek verantwoord zijn? Niemand die daarvoor nog een professional nodig heeft. Sterker nog..je blogt er wat op los en in no time weten jouw followers dat gehaakte ipod jasjes not en stoffen sandwich etuis hot zijn. Wij zijn onze eigen norm..en dat is maar goed ook.

In kunst, design en mode zien we het ook al een paar jaar; disciplines versmelten en de afbakening van vakgebieden wordt losser. Modeontwerper Hussein Chalayan trekt zijn modellen een salontafel aan, Marcel Wanders brak door met een stoel van macrame, Kris Trappeniers knipt zijn kunst met een nagelschaartje en Helga Patrau-Heinzel creeert horror-banketten van marsepein.

Lideweij Edelkoort, trendvoorspeller en verse winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs maakte er onlangs in het MOTI museum een tentoonstelling over; The Pop-Up Generation, Design Between Dimensions. Bezoekers konden er multi-media installaties, films en performances, 2D en 3D, meubels en maskers tegenkomen.

Dezelfde diffuusheid vind je niet alleen in wat ontwerpers creeeren, maar ook in hoe ze zichzelf manifesteren. Waarom zou je afwachten of je werk opgepikt wordt door media of toonaangevende instellingen. Want de galerie, maar ook de platenmaatschappij en de uitgever hebben het veel te druk met het opnieuw uitvinden van hun bestaansrecht. Een leuk event hoeft echt niet door een design- of kunstinstelling georganiseerd te worden.

Juist niet.. want waar in de luwte gewerkt wordt aan kleine, door passie gedreven, onverwachte events kunnen weer nieuwe landmarks ontstaan.
Kunstenaars, muzikanten, schrijvers en designers nemen het heft zelf in handen en organiseren kleinschalige kortdurende evenementen. Zo hebben we al kunnen pimpelen, slempen en chillen bij de Pop-up Wijnbar, het One Night Only Hotel en de Rooftop filmclub.

Eigenlijk wel lekker dat je niet meer hoeft te kiezen of je naar het museum gaat of toch maar naar de meubelboulevard. Zo past er meer in 1 agenda. Heb je nog een gaatje voor discipline-overschrijdende kleine of grote events?
Pak je pen en noteer:

 • Het Kunstenfestivaldesarts. Kosmopolitisch stadsfestival met theater, dans, muziek, opera, film, video en kunst. 4 t/m 26 mei Brussel. www.kfda.be.
 • De Craftymarkt. Zelfgemaakt design, eten, mode en huisvlijt. 20 mei, Amsterdam. Je kunt gratis een kraam aanvragen! www.craftymarkt.nl.
 • 1001 projects. Exclusive Sale. Mode, kunst, tassen, design en interieur van Dutchess, Philomijn, Debby Verschoor, Rianne de Witte en Lisa van Noorden. 12 mei. Hoogstraat 111, Vlaardingen. 10.00 – 20.30.
 • flowerCASTLE. Hedendaagse kunst, mode en design waarbij de bloem, natuur en omgeving centraal staat. 22 maart t/m 20 mei 2012.
  Maandag - Zondag 8.00 - 19.30 uur. www.kasteelkeukenhof.nl/kunst-en-cultuur/flowercastle


Verder in het flowerCASTLE:
Het GROOTSTE verkleind 25/5 - 1/7
A Collection for Aruba 25/5 - 1/7
VANBIJDEBUREN Germany 14/7- 15/10
 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo