Algemeen

Triamant Haspengouw: zorgcampus met innovatief zorgconcept

Care for Life ontwikkelt, realiseert en exploiteert innovatieve woon- en leefprojecten voor jong en oud. TRIAMANT Haspengouw in Velm bij Sint-Truiden is het pilootproject. Binnen dit project wordt een nieuwe bestemming gegeven aan het ‘kasteeldomein van Peeten’.
Het master-, landschaps- en omgevingsplan voorziet in het transformeren van de kasteeltuin, het park, het historische kasteel en de oude hoge schoolgebouwen tot een zorghotel, zorgflats en zorgwoningen met gemeenschappelijke voorzieningen. De visie waarbij wonen, zorg en welzijn naadloos in elkaar overlopen, is ruimtelijk vertaald in het masterplan. Kunsthistorica Mimi Debruyn onderzocht hoe zorgeloos wonen en voluit leven ingeplant konden worden in een historische kasteel- en parkomgeving.

Centraal kasteelcomplex

In het masterplan staat het kasteelcomplex centraal, dat als landschappelijk baken functioneert. In het kasteel, dat volledig wordt gerenoveerd, worden een grand café, een B&B en enkele woongelegenheden ondergebracht. De andere woongelegenheden – 91 flats, 7 herenhuizen, 7 gezinswoningen en 14 woonhuizen van 9 woonzorgverblijven – worden ondergebracht in kwaliteitsvolle nieuwbouw. Alle woningen kunnen bovendien vlot en probleemloos worden aangepast aan de wijzigende behoeften van de bewoners en aan de veranderende gezinsomstandigheden.

Lees verder op Architectura.be
Build for Life