Verbouwen

Totaalrenovatie van voormalige steenkoolmijn in Zolder

Op de plaats waar begin 1992 nog de laatste steenkoolmijn in de Benelux actief was, wordt momenteel in Zolder gebouwd aan een omgeving met een heel andere bestemming. Het voormalige ophaalgebouw zal dienst gaan doen als een onderwijsvoorziening voor volwassenen. Een bijzondere site waar nieuwe technieken gecombineerd worden met authentieke overblijfselen.

Een multifunctioneel gebouw

Het gemeentebestuur van Zolder was tot voor kort naarstig op zoek naar een goede locatie voor volwassenenonderwijs. Lang duurde de zoektocht niet, want het oude ophaalgebouw van de voormalige steenkolenmijn bleek de perfecte locatie. Er was zelfs ruimte voor meer. Het ophaalmachinegebouw, dat reeds in 1924-1925 gebouwd werd, heeft een lengte van 120 meter, een breedte van 26 meter en een hoogte van 25 meter. Onder meer de grote omvang en ligging hebben het gemeentebestuur doen besluiten om het mooie gebouw te renoveren en om te toveren tot een maatschappelijk en economisch nuttige ruimte. Momenteel wordt er gewerkt aan een multifunctioneel pand dat drie hoofdfuncties zal herbergen: een passiefschool, een geklasseerd bezoekersgedeelte - het Atrium - en ruimtes voor commerciële bedrijvigheid en/of nijverheidsactiviteiten.

De eerste herbestemming van het ophaalmachinegebouw is de huisvestiging van het Centrum Volwassenenonderwijs Heusden-Zolder (CVO). Het blijft echter niet alleen bij de renovatie van het ophaalgebouw, aan de noordzijde wordt er ook gewerkt aan een nieuw gedeelte. Dit zal volledig passief gebouwd worden, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van duurzame technieken en materialen. Door renovatie en nieuwbouw te combineren, wordt er een goede balans gecreëerd tussen oud en nieuw. Het gebouw wordt uitgerust met de nieuwste duurzame technieken en is klaargemaakt voor de toekomst, zonder het mijnverleden uit het oog te verliezen. Delen van het gebouw, waaronder het Atrium, zullen opgesteld worden voor publiek. Eveneens zal het Atrium zich uitstekend lenen tot bijvoorbeeld expositieruimte of horecagelegenheid. Tot slot blijft er nog ongeveer 2.600 m2 over voor diverse functionele, commerciële en economische voorzieningen.

Lees verder op Architectura

Ook interessant