Nieuwbouw

Torens Justitie en Binnenlandse Zaken opgeleverd

Bouwcombinatie JuBi BV heeft zaterdag 8 december, na een bouwtijd van 47 maanden, de nieuwbouw van de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties overgedragen aan de Rijksgebouwendienst. De oplevering is twee maanden eerder dan de vier jaar geleden overeengekomen planning. Het kantorencomplex pal naast het Haagse Centraal Station heeft een brutovloeroppervlak van 132.000 m2.

Het complex bestaat uit laagbouw van 10 verdiepingen waarop twee torens tot ruim 140 m hoog zijn gebouwd. Het complex geldt als het grootste kantoor- en rijksgebouw van Nederland. De Rijksgebouwendienst beschikt hiermee over een flexibel kantoorgebouw, dat aansluit bij de huidige werkprocessen en eenvoudig is aan te passen aan toekomstige behoeften van de ministeries.

Het complex is gerealiseerd op een logistiek zeer complexe locatie: in het hart van de Haagse binnenstad op de Turfmarkt. De beschikbare bouwplaats was vrijwel net zo groot als het grondoppervlak van de nieuwbouw.



JuBi BV heeft alles in het werk gesteld om de gebruikers al in de realisatiefase in de gelegenheid te stellen om kwartier te maken. De eerste 300 ambtenaren verhuizen maandag 17 december. In totaal zullen er de komende tijd circa 5000 medewerkers gefaseerd verhuizen, om de continuïteit van de bedrijfsprocessen te kunnen garanderen.

Het complex is ontworpen door Prof. Hans Kollhoff Architekten. Het omvat kantoorruimte met meer dan 4000 werkplekken in de laag- en hoogbouw, commerciële ruimten, expositieruimten en parkeergelegenheid voor 187 auto’s en 28 motoren. Tevens is onder het complex een rijwielstalling voor meer dan 800 fietsen.

In de Bouwcombinatie JuBi BV werken samen: BAM Utiliteitsbouw, Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten, HOMIJ Technische Installaties en Imtech Nederland. De bundeling van deze vier partners in één organisatie heeft wezenlijk bijgedragen aan de succesvolle uitvoering van dit project. De Bouwcombinatie heeft een optimale coördinatie voor de opdrachtgever geleverd door integratie van de werkprocessen in de keten.

De nieuwbouw van de ministeries maakt deel uit van de vernieuwingsoperatie van de Haagse binnenstad ‘Den Haag Nieuw Centrum’, gericht op het aantrekkelijker maken van het centrum van de stad voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Hiertoe behoren onder meer de vernieuwing van het Centraal Station en omgeving, het Spuikwartier bij het Spui en de Grote Marktstraat en het Beatrixkwartier.