Nieuwbouw

Tom Goos ontwierp het nieuwe Runners Service Lab

Architect Tom Goos mocht zijn stoute schoenen aantrekken en het nieuwe gebouw van Runners Service Lab ontwerpen. Nu het nieuwe gebouw van Runners Service in gebruik is genomen, zal ‘Keep On Running bvba’, als onderdeel van Runners Service Lab, zowel recreatieve sporters als internationale topatleten adviseren in correct sportmateriaal. 

Tijdens het realisatieproces van dit project sloegen Runners Service Lab en Energy Lab de handen in elkaar. Voedingsadvies, bewegingsanalyse, fysieke testen en coaching zijn allemaal uitbreidingen op het bestaande aanbod voor hobbyisten en topatleten.



Het gebouw, gerealiseerd als staalbouw, herbergt een niet-alledaags programma. Onder meer twee looppistes, scan- en leslokalen met schouwroom, kantoren, leslokalen, productieruimten en een woonfunctie werden geïntegreerd in het project. Nabij de snelweg creëert de eerste verdieping van het gebouw een beschutte en geaccentueerde toegangszone. Deze is duidelijk herkenbaar achter het naburige gebouw.



Naast technologie is er in het gebouw ook een belangrijke rol weggelegd voor ecologie. Meteen zijn de kenmerken van dit project duidelijk: een slim ontwerp en een intelligent gebruik van groene energie.


Om te beginnen is er de schil van het gebouw: hier werd geopteerd voor een compact volume. Zo voorzag men ook extra isolatie bovenop de huidige, strenge isolatienormen. Verder is er nog de raamoppervlakte die eerder beperkt bleef, maar met de drie sheddaken wil men genoeg natuurlijk daglicht toelaten om de werksfeer te bevorderen in de kantoren en winkelruimte. Noorderlicht heeft niet de storende effecten van direct zonlicht en in de centrale vide springt het zelfs door tot aan de hoofdingang. Op de zuidgerichte hellingzijde van de sheddaken bestaat de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen.

Lees verder op Architectura.be