Nieuwbouw

Toename van inzet online kanaal door afbouwbedrijven

Het online kanaal wordt steeds belangrijker voor afbouwbedrijven voor het verkrijgen van opdrachten. De online platforms waarop een afbouwbedrijf zich als aanbieder kan profileren zijn echter niet alleen een manier om opdrachten te vergaren, consumenten gebruiken dit kanaal ook steeds vaker in hun oriëntatieproces wanneer zij op zoek zijn naar een afbouwbedrijf. Dit blijkt uit onderzoek dat USP Marketing Consultancy in februari 2012 heeft uitgevoerd onder ruim 100 afbouwbedrijven.

Online kanaal alsmaar belangrijker voor afbouwbedrijf
Steeds meer afbouwbedrijven weten hun weg online te vinden. Bood in 2010 nog 2 op de 10 afbouwbedrijven zich aan op online platforms om klussen te verkrijgen, momenteel geeft 3 van de 10 afbouwbedrijven aan actief gebruik te maken van dit online kanaal. Afbouwbedrijven zien dus steeds meer het belang en de kansen van internet in. Wanneer we kijken naar de platforms waar het meest gebruik van wordt gemaakt, zien we dat met name de websites van brancheorganisaties, keurmerken en fabrikanten erg populair zijn bij het afbouwbedrijf. Daarnaast is de toename in het gebruik van Marktplaats opvallend; waar in 2010 nog maar 4% van de afbouwbedrijven actief was op deze website, is dit aandeel momenteel al gegroeid tot 10%. In 2011 heeft Marktplaats de nieuwe dienst ‘Marktplaats Klussen’ geïntroduceerd, een aparte sectie op de website van Marktplaats volledig gericht op het plaatsen van klussen en het aanbieden van diensten. Met deze nieuwe dienst is Marktplaats dus een geduchte concurrent geworden voor Werkspot. Stichting AF-erkenningsregeling biedt schilders de mogelijkheid zich online aan te bieden aan de consument. Deze website is onder schilders ook erg in trek; 12% van de schilders in dit onderzoek geeft aan actief te zijn op deze website.

Het primaire doel van al deze online platforms voor het afbouwbedrijf is het creëren van omzet. Het werk dat via deze websites binnen kwam was in 2011 goed voor ongeveer 4% van alle opdrachten en circa 1% van de totale omzet in de afbouwsector. Wanneer we kijken naar de bijdrage voor het individuele afbouwbedrijf dat online actief is, geldt dat hij ongeveer 15% van zijn het werk binnenbehaalt via het online kanaal, wat goed is voor circa 9% van zijn jaaromzet. Uit deze verhoudingen kunnen we dus opmaken dat de opdrachten die via de online platforms worden verkregen relatief gezien wat kleinere opdrachten zijn. Desondanks leveren deze websites een substantiële bijdrage aan de omzet van het afbouwbedrijf.