Interieur

Tips voor het inrichten van een yoga- of meditatieruimte

Tips voor het inrichten van een yoga- of meditatieruimte
Wanneer je vaak yoga beoefent of mediteert is het prettig een ruimte in te richten waar je dit ongestoord kan doen. Een vaste plek waar je elke dag even tijd voor jezelf kan hebben. Maar hoe kun je deze kamer in huis zo inrichten dat het een rustige en veilige plek wordt waar je je graag terugtrekt voor een yoga- of meditatiesessie?

Populariteit yoga en meditatie thuis stijgt

Steeds vaker kiezen mensen om een yoga- of meditatiesessies thuis te beoefenen. Je hebt namelijk niet veel nodig voor een goede sessie. Ruimte en de juiste attributen, meer heb je niet nodig. Bovendien is een goede yoga- of meditatiesessie voor velen de ultieme start van de dag. Het geeft rust en je wordt er fit van.

De yoga basis

Het inrichten van een yoga- of meditatieruimte begint bij een goede basis. Daarom is het belangrijk een goede yoga mat aan te schaffen. Welke yoga mat voor jou geschikt is, is afhankelijk van je wensen en doelen. Om de juiste yoga mat te bepalen, kijk je naar het volgende:
  • Typen yoga: Allereerst houd je rekening met de yogastijl die je vaak beoefent. Voor sommige soorten yoga is veel grip vereist. Hiervoor kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld een rubberen mat. Bij yogavormen waar je veel zweet is een katoenen mat een goede keuze omdat het oppervlak stroef blijft onder vochtige omstandigheden.
  • Gewenst comfort: de dikte van de mat bepaalt het comfort. Als je last hebt van gevoelige spier en gewrichten dan is het verstandig voor een dikkere mat te kiezen.
  • Lengte: de lengte van de mat is afhankelijk van je eigen lengte. De mat moet ongeveer 10 cm langer zijn dan je eigen lichaamslengte.

Yoga en meditatie accessoires

Naast een yoga mat zijn er nog andere artikelen die prettig zijn te gebruiken tijdens een meditatie- of yogasessie. Deze ondersteunen je bij het uitvoeren van oefeningen of maken de oefeningen toegankelijker.
  • Meditatiekussen: een meditatiekussen biedt ondersteuning aan je rug, bekken en heupen. Hierdoor kun je voor een langere tijd rechtop zitten en meer comfort ervaren tijdens het mediteren.
  • Yogabolster: een yogabolster is een rond en langwerpig kussen. Dit yoga accessoire biedt steun aan onder anderen je rug, bekken of knieën tijdens verschillende soorten oefeningen.
  • Yogablok: een yogablok kun je op de grond leggen waardoor je de verschillende houdingen makkelijker kunt bereiken. Als het ware breng je hierbij de grond dichterbij je handen of voeten.

Sfeer creëren in de kamer

Tot slot is voor een prettige yogasessie een goede sfeer erg belangrijk. Door de ruimte sfeervol aan te kleden creëer je een fijne omgeving om te mediteren of yoga te beoefenen. Hiervoor kun je de kamer bijvoorbeeld voorzien sfeerverlichting. Daarnaast kun je een paar planten in de ruimte zetten. Planten brengen meer zuurstof in de kamer wat zorgt voor een aangenaam klimaat maar ook voor rust.

Ook interessant