Interieur

Tips voor een schoon en opgeruimd huis

Tips voor een schoon en opgeruimd huis
Heb je geen zin om uren te zwoegen voor een schoon en opgeruimd huis? Dat snappen we heel goed, want het is ook geen leuke bezigheid, maar toch moet het af en toe wel eens gebeuren. Om die reden ga ik je een aantal tips geven om je huis op een snelle manier schoon en opgeruimd uit te laten zien. De tips zijn ideaal voor alle gezinnen.

1.Begin met een dagelijkse routine

Het bouwen aan een dagelijkse gewoonte kan het verschil maken tussen een voortdurend rommelig huis en een plek die altijd klaar is voor onverwachte gasten.

Kleine dagelijkse taken

Een van de eenvoudigste manieren om je huis schoon te houden, is door elke dag een paar kleine taakjes aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de vaat direct na het eten afwassen, je bed opmaken als je opstaat en kleren meteen in de wasmand gooien in plaats van op de grond.

10 minuten regel

Gun jezelf elke avond tien minuten om rondslingerende spullen op te ruimen. Zo voorkom je dat de rommel zich ophoopt en word je elke ochtend wakker in een fris en opgeruimd huis.

2. Investeer in opbergoplossingen

Orde scheppen in de chaos begint met de juiste opbergmiddelen. Wanneer alles een eigen plek heeft, wordt opruimen een fluitje van een cent.

Koop mandjes en bakjes

Elke ruimte kan wel een paar leuke mandjes of bakjes gebruiken. Ze zijn perfect voor het opbergen van afstandsbedieningen, speelgoed, tijdschriften en zelfs schoenen. Kies voor mandjes en bakjes die passen bij je interieur voor een stijlvolle look.

Maak gebruik van de ruimte

Je kunt ook muren gebruiken om op te bergen. Planken en haakjes zijn geweldig voor het organiseren en opbergen van spullen. Hang ze in de keuken voor kruidenpotjes, in de hal voor jassen en sleutels en in de slaapkamer voor accessoires en sieraden.

3. Richt je op de probleemgebieden

Elk huis heeft zijn uitdagingen. Sommige plekken lijken gewoon een magneet voor rommel. Door je te focussen op deze probleemgebieden, maak je een groot verschil in de algehele netheid.

Ga voor een schoenenrek

Heb je een overvloed aan schoenen bij de voordeur? Overweeg dan een stijlvol schoenenrek of -kast. Zo houd je de entree netjes en overzichtelijk.

Berg je papierwerk op

Brieven, facturen, reclamefolders; ze kunnen zich snel opstapelen. Kies voor een geordend systeem, zoals een documentenbakje of een prikbord, om alles netjes en overzichtelijk te houden.

4. De grote schoonmaak

Onze huizen verzamelen continu stof, vuil en allerlei ongewenste deeltjes die een impact kunnen hebben op onze gezondheid en gemoedsrust. Het regelmatig uitvoeren van een grote schoonmaak kan niet alleen bijdragen aan een frissere leefomgeving, maar het geeft je ook dat heerlijke gevoel van een nieuw begin.

Tips voor een schoon en opgeruimd huis

Je bank schoonmaken

De bank, het middelpunt van vele woonkamers. Ondanks regelmatig stofzuigen en afkloppen, verzamelt de bank vuil en stof. Voor een écht grondige reiniging is professionele hulp geen overbodige luxe. Overweeg eens om, tijdens je grote schoonmaak, deze taak uit handen te geven en laat je bank schoonmaken door experts. Je bank zal er weer als nieuw uitzien en heerlijk fris ruiken.

Ramen wassen

Stralend schone ramen geven direct een frisse uitstraling aan je huis. Vooral na een stoffige winter of een zanderige zomer is het aan te raden je ramen grondig te wassen. Vergeet hierbij niet de kozijnen en vensterbanken, waar vuil zich vaak ophoopt. Tip: gebruik oud krantenpapier voor een streeploos resultaat.

Vloer goed reinigen

Afhankelijk van het type vloer in je huis, is het verstandig om deze grondig te reinigen. Tapijten kunnen een diepe reiniging gebruiken met een speciale tapijtreiniger, terwijl houten en tegelvloeren baat hebben bij een goede mopbeurt met een geschikt reinigingsmiddel.

De grote kastopruiming

Kleding, servies, boeken; we verzamelen veel spullen gedurende het jaar. Ga kritisch door je kasten en doe weg wat je niet meer nodig hebt. Zo creëer je ruimte en overzicht.

Keuken en Badkamer: Tijd voor details

De keuken en badkamer verdienen extra aandacht. Denk aan het ontkalken van apparaten en kranen, het reinigen van voegen en het schoonmaken van minder zichtbare plekken zoals onder en achter apparaten.

Zorg dat je huis weer straalt en voelt als nieuw! Begin vandaag nog met je opruimen en schoonmaken en ervaar het verschil.