Tips voor een goede afvalscheiding op de bouwplaats

Bron: Bouw & Wonen
Tips voor een goede afvalscheiding op de bouwplaats
Op de bouwplaats is er altijd een flinke productie van afval. Dat neemt niet weg dat hier natuurlijk ook gewoon voor goede scheiding van de soorten afval gezorgd moet worden. Dit is niet anders dan op andere plekken. Het kan echter best lastig zijn om dit goed aan te pakken. Daarom is hier een aantal tips verzameld. Dat moet het wat gemakkelijker maken. Dat je een restafval container hebt staan is natuurlijk niet meer dan logisch. Er is echter nog zoveel meer dat je kunt doen. Kies daar dus ook altijd voor.

Doe het samen

Op een bouwplaats wordt door meerdere medewerkers en partijen gelijktijdig gewerkt. Het is dus belangrijk om samen te zorgen dat de scheiding van afval op een goede manier wordt verzorgd. Iedereen moet zich er verantwoordelijk voor voelen om het afval op te ruimen en te scheiden. Doe dit zelf en huur geen schoonmakers in. Zorg ook dat iedereen het samen doet. Bespreek dus vooraf hoe het aangepakt moet worden door iedereen die op de bouwplaats actief is. Zorg ook dat duidelijk is welke inzamelaar op wel moment komt en wat in elke bak hoort. Dit maakt het makkelijker.

Zorg dat het makkelijk wordt

Duidelijk maken wat in welke bak hoort en wanneer de inzamelaar komt, kan je het best doen door lijsten te maken. Deze hang je op maar deel je ook uit. Dit maakt het gemakkelijker voor alle betrokkenen. Daarnaast is het belangrijk om de afvalcontainers op geschikte plekken neer te zetten. Iedereen moet er gemakkelijk bij kunnen. Geef bij de containers nog even aan wat er precies wel en niet in mag worden gegooid. Dit maakt het voor iedereen die er komt direct duidelijk hoe het moet. Dat maakt het dus ook wel zo gemakkelijk werken.

Zorgen voor goede routines

Het is belangrijk dat goed wordt afgestemd wanneer de containers moeten worden afgehaald of geleegd. Daarmee zorg je ook dat er niet te veel afval komt te liggen. Aan de andere kant kan je zo ook voorkomen dat de ophaaldienst onnodig vaak langskomt om alles af te halen terwijl de container net voor een kwart is gevuld. Houd er daarbij ook rekening mee dat verschillende onderaannemers bepaalde soorten afval gewoon mee terug zullen nemen vanwege eigen afspraken die ze hebben. Dit is natuurlijk alleen maar een voordeel. Evalueer tussentijds wat er beter kan in het ophalen en verwerken. Een ervaren afvalinzamelaar als Milieu Service Nederland adviseert graag over een goede afvalscheiding op de bouwplaats.

Enkele praktische zaken

Tot slot is het goed om naar enkele praktische zaken op dit gebied te kijken. Kijk in de eerste plaats hoe goed het op locatie mogelijk is om te scheiden. In sommige gevallen gelden er wettelijke verplichtingen, maar andere zaken kan je misschien beter op kantoor aanpakken. Kijk ook hoe je de productie van afval van nature al minimaal kunt houden. Bijvoorbeeld door hergebruik te kiezen. Daarnaast kijk je naar de kosten. Wanneer je afval scheidt, dan zal dat de kosten alleen maar lager maken. Het is goed om te kijken welke aanbieder je het beste aanbod kan doen hiervoor.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo