Keukens

Tips om je keuken goed te onderhouden

Tips om je keuken goed te onderhouden
Wil je je keuken in een zo goed mogelijke staat houden en nare geurtjes voorkomen? Dan is het van belang dat je je keuken netjes blijft onderhouden. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Er zijn een aantal tips die je daarbij eenvoudig op weg helpen. Wij zetten ze hieronder voor je op een rij!

Vuil zo snel mogelijk verwijderen

Heb je na het koken niet vaak zin om gelijk schoon te maken? Het is beter om dat voortaan wel te doen als je je keuken zo lang mogelijk mooi houdt. Maak het vuil direct na het koken schoon. Dan krijgt vuil geen kans om in je keuken te trekken, met alle gevolgen van dien. Door snel schoon te maken als het vies is, voorkom je hardnekkige vlekken die lastig zijn om te verwijderen.

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Hoewel het goed is om je keuken regelmatig schoon te maken, is het niet verstandig om daarvoor agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Doe je dat wel, dan kan dat tot vervelende beschadigingen leiden. Kies in plaats van agressieve middelen voor een mild of natuurlijk reinigingsmiddel. Bij het kopen van schoonmaakmiddelen voor je keuken is het daarnaast van belang om rekening te houden met het materiaal van je keuken. Niet ieder schoonmaakmiddel is namelijk geschikt voor ieder materiaal. Pas je schoonmaakmiddelen aan op de materialen in de keuken. Dan voorkom je beschadigingen en ziet je keuken er lang glanzend uit.

Stel onderhoud niet uit

Een andere goede tip voor het onderhouden van je keuken, is om onderhoud niet uit te stellen. Heb je mankementen in je keuken? Laat het er dan niet bij zitten, want dat verergert het probleem in veel gevallen alleen maar. Pak problemen in je keuken snel aan, zodat alles weer naar behoren werkt. Heb je bijvoorbeeld te maken met water dat in je wasbak blijft staan of nare luchtjes die vrijkomen? Dan is de kans groot dat je keuken verstopt is. In dat geval is je keuken ontstoppen de juiste oplossing.

Ook wanneer je te maken hebt met problemen met je keukenapparatuur, is het verstandig om snel te handelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat het probleem snel weer opgelost is. Beschik je over een bijkeuken, dan is het ook van belang dat je die goed onderhoudt. Zo blijven de keuken en bijkeuken allebei in een goede staat, waardoor je er voor een lange tijd van geniet.

Mankementen in je bijkeuken zijn ook goed om gelijk aan te pakken. Problemen met je wasmachine of droger kunnen daar bijvoorbeeld voorkomen. Als je wasmachine vol met water staat of deze lekt, dan is je wasmachine ontstoppen slim om te doen. Als je droger niet meer werkt, is het handig om daar ook tijdig hulp voor in te schakelen.

Zorg voor goede ventilatie

Je keuken onderhouden doe je ook door voor goede ventilatie te zorgen. Hoe beter de ventilatie, hoe minder groot de kans op schimmels. Ventileer je de keuken op de juiste manier, dan ontstaan er namelijk minder snel vochtige plekken. Ventileren doe je door de afzuigkap altijd aan te zetten als je aan het koken bent. Je raam of ventilatierooster openzetten zijn ook manieren om voor een uitstekende ventilatie te zorgen.

Deze bovenstaande tips helpen je op weg met het goed onderhouden van je keuken. Hoe beter je je keuken onderhoudt, hoe langer je er plezier van hebt. Door netjes onderhoud blijft de staat van je keuken prima en voorkom je dat je na een paar jaar alweer onderdelen dient te vervangen.

Ook interessant