Interieur

Tim Van Steenbergen ontwerpt pendellamp voor Delta Light

Tim Van Steenbergen ontwerpt pendellamp voor Delta Light
Meer dan 500 gasten zagen ‘Metronome’ gisteren op de catwalk schitteren in het historische Amuz in Antwerpen. In dit imposante decor van de voormalige kloosterkerk stond de nieuwe lichtcreatie van Delta Light® letterlijk in de schijnwerpers. Speciaal voor Delta Light® creëerde modeontwerper Tim Van Steenbergen een veelzijdige pendellamp die verrassend speelt met licht en schaduw. Een primeur ook voor de lichtspecialist, die na bijna 25 jaar inhouse design de samenwerking met ontwerpers uit andere sectoren opzocht.

Tijdens de officiële voorstelling vielen de catwalkallures van nieuweling Metronome snel op. Naast een unieke lichtinstallatie op het grote podium, zorgden vijf XXL-versies van de pendellamp boven de catwalk voor een indrukwekkend decor. Een knappe synergie ook tussen productdesign en de gloednieuwe zomercollectie 2012 van Tim Van Steenbergen.

Mode, dit is Belgisch

Voor het ontwerp van het nieuwste pronkstuk in zijn collectie, ging Delta Light® aan tafel zitten met modeontwerper Tim Van Steenbergen. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. Paul Ameloot, zaakvoerder en designer van Delta Light®, licht toe: “We wilden nieuwe vormen, kleuren en materialen verkennen. Binnen onze eigen sector, maar ook door op zoek te gaan naar raakvlakken met andere trendsettende sectoren. Brainstormen met creatievelingen uit diverse sectoren, culturen en werelden is enorm leerrijk en verfrissend. Mode stond daarbij bovenaan onze lijst. Met het modetalent dat België rijk is, zochten we het in eerste instantie dicht bij huis.”

De match met Tim Van Steenbergen was meteen duidelijk. Net zo Belgisch als Delta Light® zelf én een vaste waarde in de modewereld, gekend om zijn duurzame en veelzijdige kwaliteitscollecties.

Ook Van Steenbergen weet kruisbestuiving tussen mode en andere sectoren te smaken. Zo werkt hij samen met schoenenmerk Ambiorix, brillenmerk Theo en ontwerpt hij voor zowel theater als opera. En net daarom wilde hij zo graag ingaan op de vraag van Delta Light® om samen te werken.

Van Steenbergen vertelt: “Dankzij mijn shows en mijn werk voor het theater, begrijp ik maar al te goed hoe belangrijk de juiste verlichting is. Licht kan maken… of kraken. Doordat Delta Light® net als ik staat voor tijdloze ontwerpen en kwalitatief vakmanschap, konden we samen een lichtobject creëren met meerwaarde.”



Een spel van licht en schaduw…

Maar veeleer dan een lichtobject te creëren, wilde Van Steenbergen terugkeren naar het product, de essentie, de waarden en de inhoud. Hij begon aan de zoektocht naar schoonheid en esthetiek die hem ook in zijn andere creaties zo typeert. Het moest iets strak en to the point worden. Lichtsfeer, gegoten in een modern object.

Wat begon als een herwerking van model Husk, werd uiteindelijk een volledig nieuwe creatie. Husk blijft zichtbaar in het ontwerp, maar dan in een geëvolueerde versie.

Van Steenbergen ging aan de slag met het oorspronkelijke lichtobject, bedekte het met stof en maakte daar een knip in, die meteen inspireerde tot veel meer. Tot een spel van licht en schaduw en… tot wat uiteindelijk een uniek en veelzijdig stuk zou worden in de collectie van Delta Light®. Van onder een waterval van witte aluminium stroken tovert warm licht een prachtig spel van licht en schaduw te voorschijn. Puur lichtplezier.