Dossier Coronavirus / COVID-19

Tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht wordt uitgebreid

  BE   19 maart 2020 Bron: Confederatie Bouw
Tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht wordt uitgebreid
De federale regering is ingegaan op de vraag van de Confederatie Bouw om de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht uit te breiden. Alle bedrijven uit de bouwsector die een dossier tijdelijke werkloosheid indienen bij de RVA zullen daarbij het argument ‘overmacht’ kunnen inroepen. “De coronacrisis liet geen andere optie open”, zegt Robert de Műelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Na de extra maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad nam in de strijd tegen het coronavirus, pleitte de Confederatie Bouw meteen voor de uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid uit overmacht voor alle bouwondernemingen die hun activiteit moesten staken. De sectororganisatie is tevreden dat de federale regering daar meteen werk van gemaakt heeft en beslist heeft om alle vragen over tijdelijke werkloosheid in het kader van covid-19 als overmacht te behandelen door de RVA.

Robert de Műelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Sinds gisterenmiddag werden alle bedrijven verplicht om thuiswerk op te zetten en/of alle principes van ‘social distancing’ na te leven, maar beide zijn in onze sector niet evident te implementeren.” Van alle werknemers in de bouw is driekwart arbeider op een werf, zij kunnen niet telewerken. Wat de te laten afstand betreft, is het in de bouw evenmin evident om daar altijd rekening mee te houden (bijv. verplaatsing met werfbus, afstand op de werf en in de werfkeet,…). Bouwbedrijven die nu hun activiteiten moeten sluiten, genieten zo van een betere bescherming voor henzelf en voor hun werknemers doen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo