Domotica

Tien Misverstanden over Domotica

Vele mensen denken bij het horen van het woord `Domotica` aan science-fiction toestanden zoals koffiezetten op afstand via je smartphone, of het vullen van je bad tijdens het rijden naar huis vanaf het werk. Uiteraard zijn zulke mogelijkheden beschikbaar maar dit is niet de standaard bij Domotica. Een standaard Domotica installatie is er wel voor het verhogen van je comfort maar dit wordt meestal gedaan via iets eenvoudigere ingrepen zoals het aanschakelen van je lichten via bewegingsdetectoren of het openen van al je rolluiken via één centrale knop in plaats van alle rolluiken apart open te draaien.
Hieronder staan nog negen misverstanden over Domotica.

Domotica is enkel een alternatieve besturing voor verlichting

Andere mensen denken dan weer onterecht dat Domotica enkel een alternatieve besturing is voor verlichting. Toch zijn er nauwelijks limieten over wat een Domotica-installatie werkelijk kan doen voor u. Je kunt zo ver gaan als je zelf wilt, zelf met de eerdere science-fiction toestanden inclusief. Toch is dit misverstand ontstaan omdat Domotica meestal wordt ingezet voor de sturing van verlichting. Dit is dan ook de basis voor het verbeteren van comfort en gemak in een woning. Denk nu zelf: hoe gemakkelijk zou het niet zijn om via één centrale knop alle lichten uit te doen, zodat je gerust kunt slapen?

Domotica is luxe

Dan komen we bij ons derde misverstand. Veel mensen beschouwen Domotica als overbodige luxe. Toch is er een verschil tussen luxe en comfort. Hoe vaak heb je zelf niet al moeite gehad met het vinden van de lichtknop na het thuiskomen van de supermarkt? Je komt thuis met je handen vol boodschappen, je doet je best om de deur te openen en dan moet je nog via je elleboog de schakelaar vinden. Hoeveel verschillende rolluiken moet je niet individueel openen in huis? En hoe vaak moet je de verwarming niet hoger of lager zetten? Allemaal problemen die opgelost worden via Domotica en die centraal bediend kunnen worden via touchscreen, smartphone of tablet. Sommige kunnen dit luxe noemen, wij noemen dit comfort.

Domotica is duur

Automatisch gaat er bij velen een belletje rinkelen wat iemand doet vermoeden dat aan heel dit comfort een te hoog prijskaartje hangt. Dit vermoeden wordt dan ook nog eens versterkt door het label van “duur” dat Domotica heeft gekregen doorheen de jaren. Toch is dit vermoeden helemaal onterecht. Domotica hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Een “basis” startkit kost minder dan €3.000 en daarmee kom je al een eind. Uiteraard zijn er nog vele fabrikanten die duurder zijn dan GIA en minder te bieden hebben, vandaar ook dat GIA beschouwd wordt als hoogvlieger qua prijs/kwaliteit-verhouding.

Natuurlijk blijft prijs relatief. En indien u wenst om ook toegangscontrole, bewakingscamera’s en andere luxe installaties wilt bijvoegen aan uw persoonlijke Domotica, zal dit uiteraard een stuk duurder worden. Toch heeft u dit zelf voor het kiezen, u kiest hoe geavanceerd uw eigen Domotica-systeem wordt.

Domotica kost alleen maar geld

Dit vooroordeel lijkt op de vorige stelling. Bij een klassieke installatie moet men enkel geld betalen, dit kost met andere woorden enkel geld. Bij Domotica is dit niet het geval. Men doet een investering voor de toekomst bij de keuze voor Domotica. Wanneer men bijvoorbeeld een eenvoudige basis installatie voor Domotica kiest, kan men deze in de toekomst nog verder uitbreiden. Zolang het bussysteem gelegd is en de bekabeling correct gebeurd is, kan men blijven uitbreiden. Hierdoor is het ook mogelijk om in de toekomst met de nieuwste snufjes mee te gaan. Op deze manier zal uw huis enkel nog maar meer stijgen in prijs. Dat wil dus zeggen dat Domotica u geld oplevert op termijn!

Verder zorgt Domotica ook nog eens voor een energiezuinigere woning door het verstandiger gebruik van verwarming en verlichting, dus ook hier is er een mogelijkheid om geld uit te sparen met Domotica.

Domotica is alleen bedoeld voor ouderen en hulpbehoevenden

Domotica wordt steeds vaker gebruikt in rusthuizen. Domotica kan namelijk een grote meerwaarde betekenen voor ouderen en hulpbehoevenden. Toch is Domotica meer dan dat, Domotica is voor iedereen! In elk huis kan Domotica een grote meerwaarde betekenen voor slechts een kleine meerprijs. Vandaar dat deze veralgemening zeker onterecht is.

Domotica is een statussymbool

Domotica is vooral bekend vanwege zijn exotische en hypermoderne toepassingen die vooral gezien worden in luxe-villa’s. Daarom wordt dit vaak veralgemeend als statussymbool, toch is dat helemaal niet het geval. Net zoals velen graag rondrijden in een luxe-wagen om indruk te maken op anderen, tonen sommigen ook graag dat ze hun bad reeds laten vollopen met hun smartphone wanneer ze nog op hun werk zijn. Toch moet Domotica niet zo gezien worden. Het is namelijk vooral een middel om uw comfort te verhogen en uw leven makkelijker te maken maar dit heeft helemaal niets te maken met snobisme. Wel wordt er gezorgd dat gevaarlijke situaties vermeden worden (zoals toestellen die per ongeluk niet worden uitgeschakeld) of dat vervelende situaties geautomatiseerd worden.

Domotica is onbetrouwbaar

Door de grote complexiteit van een centrale installatie die alle facetten van uw huis kan beheren, denkt men automatisch dat dit risico’s met zich meedraagt voor de elektrische installatie in uw huis. Dit wordt versterkt door slechte ervaringen met sommige systemen die teveel beloven maar in werkelijkheid een gebrek tonen aan kwaliteit. Vaak komt dit voor bij IP-gestuurde of volledig centrale systemen met PLC.

Toch is dat niet het geval bij een bussysteem met decentrale intelligentie. Deze zijn veel beter qua kwaliteit en betrouwbaarheid. Zo is het bussysteem van GIA een systeem met reeds 15 jaar ervaring in grote industriële gebouwen. Dit systeem is uiterst betrouwbaar en 100% Belgisch. Zodat u in een extra comfortabel huis nog beter op uw beide oren kunt slapen!

Domotica raakt snel verouderd

Bij sommige systemen is het in het verleden voorgekomen dat er nieuwe versies van hun systeem uitkwam wat ervoor zorgde dat de vorige installaties niet meer compatibel waren met de nieuwe generatie van Domotica. Verder staat technologie niet stil en kan men denken dat dit zorgt voor verouderde installaties.

Toch is dit niet het geval bij GIA Domotica. GIA Domotica is reeds 15 jaar actief met hetzelfde protocol en blijft backward compatibel. Dat zorgt ervoor dat dit Domotica systeem altijd ondersteund zal blijven en compatibel blijft met de nieuwste ontwikkelingen.

Verder is GIA Domotica alleen gespecialiseerd in elektrische technieken. Leveranciers die in meerdere domeinen actief zijn moeten ook standpunten innemen omtrent audio-en visuele oplossingen, GIA doet dit bewust niet aangezien deze markt te snel evolueert. GIA kiest voor een duurzaam systeem die altijd uitgebreid zal worden en niet verouderd geraakt.

Domotica is ingewikkeld en je verliest de controle over je huis

Ook dit is een gedachte die helemaal fout is. Een goed doordachte domotica-installatie voert enkel uit wat iemand zelf wil en wordt ook zo gestuurd. Er is een basisconfiguratie. Alle variabelen kun je zelf aanpassen via touchscreen of software op een toestel naar keuze. Jij krijgt de controle over je huis en dus niet andersom. Kiezen voor domotica is simpelweg een keuze voor comfort en gemak!

Ook interessant