Installateurs zien doe-het-zelf domotica als kans

  NL   12 maart 2014 Bron: USP Marketing Consultancy
De markt voor domotica is aan het veranderen, er komen steeds meer doe-het-zelf domoticasystemen die makkelijk door de consument zelf zijn te installeren en waar geen installateur bij komt kijken. Toch zien twee keer zoveel installateurs (45%) dit eerder als een kans dan als een bedreiging voor de installatiesector (23%). Men verwacht namelijk over het algemeen dat consumenten door dit soort instappakketten kennismaken met domotica en vervolgens later meer professionele systemen laten installeren. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder zowel E-, als W-installateurs.

Ongeveer de helft van de ondervraagde installateurs werkt weleens met domotica. Het gaat om bijna twee derde van de E-installateurs en een derde van de W-installateurs. Bij het werken met domotica loopt 91% van de installateurs wel eens tegen problemen aan. Het gaat dan vooral om gebrek aan kennis bij de klant en de nog te kleine, onvolwassen markt (beide 30%). Daarnaast geeft 20% aan dat er binnen het eigen bedrijf te weinig kennis in huis is om goed in te kunnen spelen op de marktwensen. Deze drempels zijn regelmatig een reden om dan maar niks met domotica te doen. Een vijfde van de installateurs (19%) geeft tenslotte aan veel concurrentie te ondervinden van eenvoudige producten die klanten zelf kunnen installeren.

Een voorbeeld van een doe-het-zelf domotica systeem is HomeWizard, waar momenteel op TV reclame voor wordt gemaakt; 53% van de E-installateurs kent dit product. Dergelijke systemen zijn door consumenten zelf te installeren en maken het mogelijk om draadloze apparatuur aan te sturen via de smartphone of tablet zodat bijvoorbeeld verlichting kan worden geautomatiseerd, het energiegebruik kan worden bijgehouden en live op afstand thuis kan worden meegekeken d.m.v. camera's. Uit onderzoek van USP eerder deze maand bleek al dat consumenten het (automatisch laten) aansturen en monitoren van de verwarming (50%), de verlichting (44%) en de beveiliginginstallatie (30%) de drie meest interessante domoticatoepassingen vinden. Er is dus zeker een grote, latente markt die nu misschien eindelijk wordt opengebroken door de doe-het-zelf markt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo