Algemeen

Thuiszorg en brandweer werken samen rond brandveiligheid

Thuiszorg en brandweer werken samen rond brandveiligheid
Jaarlijks zijn er in België 20.000 woningbranden waarvan heel wat met dodelijke afloop. Volgens de brandpreventiemonitor 2018 van vzw Anpi en FOD Binnenlandse Zaken maakt slechts 1 op 4 Belgen zich zorgen om brandveiligheid. In slechts 64% van de Vlaamse woningen hangen één of meerdere rookmelders, vaak slecht of helemaal niet onderhouden. Maar 1 op de 4 Belgen heeft een vluchtplan. Dit jaar zijn er al 29 doden te betreuren door woningbrand, in 2018 waren dit er 56.

De toekomstige verzorgenden van Landelijke Thuiszorg kregen vandaag een stoomcursus rond brandpreventie. De brandweer van de regio Vlaams-Brabant gaf hen heel wat adviezen en tips zodat ze hun toekomstige cliënten warm kunnen maken voor een meer brandveilige thuis.

Onder begeleiding van de Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant) leerden toekomstige verzorgenden hoe zij de thuissituatie bij hun cliënten brandveiliger kunnen maken. Zijn er bv. voldoende rookmelders of is er een afgesproken vluchtplan?
Pascale Balemans van Opleiding Landelijke Thuiszorg: “We werken via onze opleiding tot verzorgende zeer graag mee aan meer brandveiligheid. Door hun vertrouwensband en langdurig contact met cliënten zijn verzorgenden in de thuiszorg heel goed geplaatst om hen te motiveren rond brandveiliger wonen. Zij kunnen veel mensen bereiken met deze belangrijke boodschap. Voor de cursisten zelf zijn deze tips uiteraard ook heel bruikbaar.”

Tim Renders, brandpreventieadviseur bij Hulpverleningszone Oost: “Brandveiligheid is één van de belangrijkste taken van de brandweer. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van iedereen. Daarom ben ik zeer blij dat Landelijke Thuiszorg brandveiligheid zo hoog op de agenda zet. Met deze samenwerking zetten we een stap vooruit om het aantal doden en gewonden door brand te doen dalen.”

Ook interessant


Build for Life