Nieuwbouw

Thuis Best toonde gouverneur De Witte energiezuinig bouwen

Afgelopen zondag zette leden-aannemers van de Vlaamse Confederatie Bouw enkele spraakmakende werven open voor het grote publiek. Eén van die werven was de bouw van twee energiezuinige woningen in Herent. Sleutel-op-de-deurbouwer Thuis Best wil er het grote publiek tonen hoe het energiezuinig kan bouwen. Gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte is alvast geprikkeld. Samen met Chris Slaets, directeur Confederatie Bouw Brabant kwam hij een kijkje nemen op de werf.

Een laagenergiewoning of een passiefhuis bouwen. Iedereen heeft er de mond vol van. Maar wanneer de vraag naar de kostprijs wordt gesteld, zwijgen bouwadviseurs in alle talen of goochelen ze met vage percentages. De instapklare woningbouwer Thuis Best doorbreekt dit stilzwijgen. Het Genkse bouwbedrijf doet in Herent de nodige praktijkervaring op met de bouw van een passiefhuis en een laagenergiewoning. Zo kan Thuis Best zwart op wit de prijsverschillen van de energievriendelijke woonvormen met een standaard E70-woning aantonen.

Thuis Best wil een concreet antwoord formuleren op de vraag naar het verschil in kostprijs tussen een traditionele woning, een laagenergie woning en een passiefhuis. De woningbouwer realiseert hiertoe twee kijkwoningen in Herent: de eerste, een open bebouwing voldoet aan de eisen van een laagenergiewoning, de andere – een halfopen woning – voldoet aan de eisen van een passiefhuis. Met de praktijkervaring die het bedrijf hiermee opdoet, stelt het een stappenplan op om aspirant-bouwers die bij Thuis Best aankloppen een keuze te laten in hoever ze willen gaan in het energiezuinig bouwen. Dit stappenplan is beschikbaar na de volledige afwerking van de twee kijkwoningen.

Menukaart
Thuis Best begeleidt de kandidaten in hun keuze met behulp van een stappenplan – als het ware een menukaart - dat heel concreet de kosten bij iedere keuze aangeeft.

Kandidaat-bouwers kunnen verder ook in de twee kijkwoningen terecht om aan den lijve het comfort in een energiezuinige woning te ondervinden. Zo kunnen ze ontdekken of de temperatuur altijd even aangenaam is in een passiefhuis, toch een woning die nauwelijks wordt verwarmd of gekoeld. Of dat een laagenergiewoning toch niet dat tikje comfortabeler is. Die praktijkvergelijking is heel eenvoudig, aangezien de twee woonvormen pal naast elkaar liggen.



Energiezuinige broertjes
Het passiefhuis kreeg een compacte vorm en goede oriëntatie. Het concept werd ook zo uitgewerkt dat een basis conceptwoning van Thuis Best geoptimaliseerd kan worden tot een passiefhuis. De bouwheer kan als het ware een basiswoning modulair uitbouwen tot een passiefhuis. De woning voldoet aan alle eisen voor de passiefhuisstandaard met een totale energievraag voor verwarming en koeling van 12,71 kWh/m²/jaar en een luchtdichtheid ≤ 0,6 n50. Om aan deze eisen te voldoen kreeg de woning een doorgedreven isolatiepakket, wordt ze verwarmd met een warmtepomp en werden de aansluitingen tussen verschillende gebouwonderdelen zorgvuldig en luchtdicht uitgevoerd. De garage werd uit de woning geweerd.
De laagenergiewoning was in de ontwerpfase niet bedoeld als laagenergiewoning, waardoor ze geen compact concept heeft. Uiteindelijk werd ze toch volgens deze eisen gebouwd, waardoor de totale energievraag voor verwarming en koeling amper 29,68 kWh/m² vloeroppervlakte vraagt. Om deze score te behalen, kreeg de woning een hoogstaand isolatiepakket. Voor de luchtdichtheidstest streeft Thuis Best naar een n50-waarde < 1,5

Met de bouw van de kijkwoningen verfijnt Thuis Best ook de expertise van zijn vakmensen in het bouwen van dergelijke energiezuinige concepten. Het succes van het eindresultaat schuilt immers in het verzorgen van de details.

Op de foto rechtsboven: vlnr. Herman Dekempeneer (voorzitter Confederatie Bouw), Chris Slaets (directeur Confederatie Bouw, Vlaams Brabant), Franco Marchetta (gedelegeerd bestuurder Thuis Best), Lodewijk De Witte (Gouverneur Vlaams-Barbant), Sabine Palumbo (architect)