Verbouwen

Televisietoren Moskou na negen jaar heropend

De hoogste televisietoren van Europa, de 540 meter tellende Ostankino-zendmast in Moskou, is negen jaar na een verwoestende brand weer opengesteld voor het publiek. Nieuwe liften met glas in de bodem brengen de bezoekers naar het uitzichtpunt op 337 meter hoogte.

Bij de brand op 27 augustus 2000 was een lift met drie personen, onder wie twee brandweerlieden, te pletter gevallen. Tientallen bezoekers zagen zich gedwongen via smalle noodtrappen de honderden meters af te dalen. Miljoenen Russen waren op een andere manier de dupe. Zij waren dagenlang van de belangrijkste televisie- en radiozenders verstoken.

De brand, die vermoedelijk door kortsluiting in een antenneversterker in de top ontstond, woedde een etmaal lang. Een groot deel van de 150 staalkabels in de mast raakte beschadigd.

De Ostakino-toren uit 1967 geldt als technisch meesterwerk. Het was tot midden jaren zeventig de hoogste vrijstaande constructie ter wereld. Na de brand wilden ingenieurs de mast weer de hoogste toren ter wereld maken. Maar geldgebrek, nieuwe branden en scheuren in de betonnen muren maakten een einde aan de plannen.