Isolatie

Tekort grondstoffen zweept prijs pu-isolatie op

De prijs van het veel gebruikte pu-isolatieproduct PUR gaat omhoog. De stijging hangt samen met een almaar toenemende vraag naar de grondstof die nodig is om de schuimplaten te maken.

Directeur H. Cremers van Ecotherm, Nederlands grootste producent van het bouwmateriaal, verwacht dat de krapte nog zeker anderhalf jaar aanhoudt.

De vraag naar pu of polyurethaan is volgens Cremers met name in Azië erg groot. Hierdoor verdwijnt een groot deel van de wereldproductie naar landen als China waar op het moment veel wordt gebouwd. “De staalmarkt kampt met hetzelfde probleem”, legt de bestuurder uit.

De Nederlandse Vereniging van Polyurethaan Hardschuim Fabrikanten (NVPU) maakt op haar website melding van het probleem dat Cremers signaleert.

De pu-markt wordt volgens Cremers verder onder druk gezet door steeds strengere regels. “Onder invloed van Kyoto (een internationaal verdrag dat het wereldwijd terugdringen van luchtvervuiling regelt, red.) worden er steeds hogere eisen gesteld aan de isolatie van gebouwen.

De pu-isolatieproducten PUR en PIR stellen bouwers in staat om de kosten hiervoor in de hand te houden. Het materiaal wordt daarom veel toegepast.”

Het gevolg van de grote vraag is dat chemiebedrijven als Bayer en BASF de productie van de grondstoffen voor het isolatiemateriaal niet meer bij kunnen houden.

Volgens Cremers stijgt naar verwachting de prijs van MDI, de afkorting van de stof die uit aardolie gewonnen wordt en nodig is voor het maken van pu-schuim, door het capaciteitstekort het komende halfjaar met ongeveer eenderde.

“Dergelijke kostenstijgingen moeten wij aan onze klanten doorberekenen”, legt Cremers uit. Per 1 september verhoogt hij daarom de prijs van zijn PUR- en PIR-producten met 5 procent. “Wij hebben onze klanten hierover al schriftelijk geïnformeerd”.

De verhoging komt boven op de bijstelling van afgelopen voorjaar toen Ecotherm in reactie op de MDI-markt de prijzen al eerder aanpaste. “Het is niet voldoende voor de hogere kosten die wij maken”, legt de directeur uit, “maar wij vinden het belangrijker om onze klanten met een stabiele prijs van dienst te zijn”.

Bayer bevestigt dat de huidige MDI-productiecapaciteit tekortschiet om in de grote vraag te voorzien. Het chemieconcern wil echter niets zeggen over de prijsverhogingen die hiermee gemoeid zijn. In 2006 wil Bayer de productie van MDI met 120.000 ton per jaar laten groeien. Daarmee stijgt de huidige capaciteit met precies 15 procent naar een jaarlijks volume van 920.000 ton. De uitbreiding wordt in Spanje, de Verenigde Staten en België gerealiseerd.

In China bouwt Bayer in de buurt van de havenstad Shanghai een nieuwe fabriek met een capaciteit van 230.000 ton. De productie van MDI gaat daar in 2008 beginnen. De Duitse chemiereus gaat er van uit dat de MDI-markt jaarlijks met ongeveer 6 procent groeit.

Ook interessant