Algemeen

Tekort aan renovatiemiddelen sociale woningen topje van de ijsberg

Zopas heeft de vereniging van de sociale huisvestingsmaatschappijen aan de alarmbel getrokken. Weliswaar heeft de Vlaamse regering in haar septemberverklaring voor de komende vijf jaar 500 miljoen euro extra voor de renovatie van sociale huurwoningen beloofd. Maar uiteindelijk blijken tegen 2020 drie miljard euro nodig te zijn. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vraagt dus aan de Vlaamse regering de beloofde middelen verder op te trekken. Tegelijk wijst de VCB erop dat in andere overheidsgebouwen (schoolgebouwen, rusthuizen, ziekenhuizen, administratieve gebouwen) eveneens grondige energiebesparende renovaties nodig zijn. De VCB roept de Vlaamse regering op ook voor de renovatie van deze gebouwen een meerjarenplan op te maken en de bijbehorende middelen ter beschikking te stellen.

Het gebouwenpatrimonium van de instellingen die voor hun financiering van de Vlaamse overheid afhangen, is zeer uitgebreid. Het gaat om scholen, rust- en ziekenhuizen, sport- en culturele centra, centra van VDAB en Syntra en tal van administratieve gebouwen. De beheerders van deze instellingen komen meer en meer tot het besef dat zij zich blauw dreigen te betalen aan energiefacturen. Want op termijn zullen de energieprijzen alleen maar toenemen. Dit dreigt de middelen voor de eigenlijke werking van scholen, welzijnsorganisaties, cultuur- en sportcentra sterk in het gedrang te brengen. Enkel door op korte termijn in overheidsgebouwen energiebesparende investeringen op gang te brengen kan de Vlaamse overheid deze dreiging afwenden.

Naast de fors stijgende energieprijzen is er dan nog de druk van de Europese Unie om overheidsgebouwen versneld energiezuiniger te maken. Een rode draad doorheen het Europese energiebeleid is dat de overheid voor haar eigen gebouwen het voorbeeld moeten geven. Zo moet de overheid al tegen 2019 voor grondige renovaties bijna energieneutraliteit nastreven. Dat is twee jaar eerder dan voor private gebouwen. Zo beveelt de Europese Commissie de overheden aan om per jaar 3% van hun gebouwen fors energiezuiniger te maken tegenover 2% voor de rest van het gebouwenpatrimonium.

De VCB vraagt dan ook een plan van aanpak voor het energiezuiniger maken van al de gebouwen van de instellingen die van de Vlaamse overheid afhangen. De Vlaamse regering moet hiervoor extra budgetten vrijmaken. Tegelijk moet zij gebruik maken van slimme financieringstechnieken. Een van de alternatieve financieringsmogelijkheden betreft de inschakeling van ESCO’s of Energy Service Companies. Dergelijke firma’s voeren energiebesparende investeringen uit zonder dat de overheid die onmiddellijk moet betalen. Zij worden gedurende een aantal jaren gefinancierd op basis van de uitgespaarde energie-uitgaven. Maar na die periode komt de energiebesparing volledig ten goede van de instelling en kan de instelling die in het gebouw is gehuisvest, opnieuw over meer middelen beschikken voor de eigenlijke onderwijs-, welzijns-, sport- en cultuurtaken.

Ook interessant


Build for Life