Algemeen

Tekort aan ingenieurs blijft stijgen volgens ingenieursbarometer

Het tekort aan gekwalificeerde ingenieurs stijgt, terwijl het aantal ingenieurstudenten daalt. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat USG Innotiv, tewerksteller van hooggeschoolde technische medewerkers, voerde bij meer dan 2000 studenten, professionals in engineering en bedrijven. De resultaten van het onderzoek maakt USG Innotiv op 16 maart bekend in ‘De Ingenieursbarometer’ naar aanleiding van de Dag van de Ingenieur.

Vandaag staan er meer dan 5000 vacatures open voor ingenieurs terwijl er jaarlijks een 2000-tal afstuderen. Dat betekent een structureel tekort van zo’n 3000 ingenieurs. Bovendien neemt het aantal inschrijvingen voor ingenieurstudies aan universiteiten en hogescholen nog af, aldus De Ingenieursbarometer.

Enkele opmerkelijke resultaten:
* 50% Van de laatstejaarsstudenten uit het middelbaar onderwijs heeft geen idee wat een ingenieur doet of wat de studie inhoudt.
* Slechts 34% scholieren in het laatste jaar gelooft dat ingenieur een boeiende job is.
* Slechts 16% van de ingenieurs zijn vrouwen.

Ondanks de schaarste aan ingenieurs op de arbeidsmarkt, blijkt uit De Ingenieursbarometer dat bedrijven vaak nog te veel vasthouden aan het ideale profiel.

Saskia Kinds, algemeen directeur van USG Innotiv: “Mogelijke alternatieven als pro-actief aanwerven op basis van competenties, stageplaatsen of het aantrekken van buitenlandse ingenieurs worden weinig tot niet benut. Een tekort aan instroom van afgestudeerden en het groot aantal oudere werknemers dat de komende jaren de arbeidsmarkt gaat verlaten, zal ons als organisaties echter dwingen om creatiever na te denken over het inzetten van talenten.”

Ook technologiefederatie Agoria, partner van USG Innotiv op de Dag van de Ingenieur op 16 maart, voert al enkele jaren acties rond het thema.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: "Ingenieurs zijn broodnodig in een kenniseconomie. Elke ingenieur zorgt onrechtstreeks voor minstens drie extra jobs voor laaggeschoolden. De komende jaren hopen we meer vrouwen aan te trekken voor het beroep. We willen meisjes overtuigen dat technologie en ingenieursstudies ook voor hen zijn weggelegd."

"Met de Dag van de Ingenieur willen we aantonen dat engineering wel degelijk sexy is zodat scholieren en zeker ook vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot de ingenieursstudies", vervolgt Saskia Kinds.
Build for Life