Algemeen

Tekort aan arbeidskrachten loopt hoog op

Vacatures raken alsmaar moeilijker ingevuld. Eind deze maand zal het aantal openstaande vacatures voor vaste banen opgelopen zijn tot 50.000. Sinds begin dit jaar ontving de VDAB bijna 99.000 jobaanbiedingen. Daarvan geraakte slechts 80 procent ingevuld. Dat wil zeggen dat er in Vlaanderen elke maand 2.500 vacatures bij komen die niet ingevuld geraken. De vacatures blijven ook nog eens langer openstaan dan ooit tevoren.

Eind 2007 stonden er al 37.000 openstaande vacatures op de teller. In totaal zullen er eind deze maand dus 50.000 jobaanbiedingen zijn die niet ingevuld raken.

Het gaat alleen om vaste banen, uitzendopdrachten worden niet meegerekend.

Andere wegen bewandelen

Voor heel wat beroepen zijn steeds minder kandidaten. "Er zijn nu al 282 beroepen die we moeilijk kunnen invullen", zegt Fons Leroy van de VDAB. "Het gaat om zowel hooggeschoolde functies, zoals ingenieurs en architecten, als laaggeschoolde, zoals schoonmakers, metsers of metaalarbeiders."

Volgens Leroy is er maar een conclusie. "Dit toont aan dat er een algemene schaarste is op de Vlaamse arbeidsmarkt. We moeten ons niet meer alleen richten op onze eigen reserve, maar we moeten ook andere wegen bewandelen."

Daarmee doelt Leroy op het inschakelen van Waalse en Brusselse werklozen. De VDAB zal meer inspanningen doen om werklozen uit de andere gewesten aan te trekken.

Het tekort aan Vlaamse arbeidskrachten zal de komende jaren nog toenemen omdat de bevolking op arbeidsleeftijd afneemt.
Build for Life