Architectuur

Team shl breidt ziekenhuis Helsingborg uit

Een team onder leiding van schmidt hammer lassen architects (shl) gaat een ziekenhuis in het Zweedse Helsingborg uitbreiden. In het 35.000 vierkante meter omvattend gebouw komen een polikliniek, medische laboratoria en een psychiatrieafdeling. Flexibiliteit, menselijke schaal en optimale condities voor daglicht staan centraal in het ontwerp.

De uitbreiding is opgevat als een autonoom gebouw, wat is uitgedrukt in een eigen architectonische expressie. Het gebouw beschikt over groene daken, binnenplaatsen en een glazen gevel afgewisseld met (beweegbare) gesloten panelen. De polikliniek en laboratoria delen de begane grond, de verdieping is voor de psychiatrieafdeling.

Een centrale gang dient als ruggengraat voor het gebouw, shl voorziet het als een ‘dynamische straat, met een fijnmazig net van kruisingen, pleinen en doorzichten naar de binnenplaatsen’. Een heldere inrichting, minimale loopafstanden en een kalme sfeer moeten de patiënten en het personeel een zo prettig mogelijk verblijf bieden.

Lees verder op Architectenweb.nl