Verbouwen

Succesvolle editie van Vlaamse Renovatiedag

Succesvolle editie van Vlaamse Renovatiedag
Afgelopen weekend zijn meer dan 8.000 toekomstige verbouwers eropuit getrokken voor de 15de editie van de Vlaamse Renovatiedag. Het aantal bezoeken is opgelopen tot meer dan 30.000, verspreid over 92 deelnemende inspirerende renovatieprojecten. Bijna 2.000 bezoekers meer dan vorig jaar dus, een weerspiegeling van de groeiende renovatiemarkt in Vlaanderen. Om toekomstige-verbouwers nog beter op weg te helpen organiseert de Vlaamse Renovatiedag in juni nog drie infosessies onder de noemer ‘Renoveren is Informeren’.

Het thema van de Renovatiedag dit jaar was ‘water’. Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe maakte het project van de consulent ‘Waterbewust bouwen’ bekend. Die consulent gaat via een subsidie aan de slag bij architectenorganisatie NAV en zal architecten helpen ‘waterrobuust’ te bouwen via een helpdesk, publicaties en infosessies.

Wie verbouwplannen koestert, zakte afgelopen zondag massaal af naar één of meerdere projecten van de 15de editie van de Vlaamse Renovatiedag. Nieuwsgierige toekomstige verbouwers kregen op de 92 gerealiseerde projecten ruim de kans een gesprek aan te knopen met de architect en de bouwheer.

Tijdens de Renovatiedag is gebleken dat steeds meer kandidaat- verbouwers rekening houden met de stijgende energieprijzen. De aanwezige architecten kregen immers veel vragen over de mogelijkheden om energiezuinig te verbouwen. Het isoleren van het dak, plaatsen van hoogrendementsbeglazing en het isoleren van de bestaande muren staan vaak bovenaan het verlanglijstje van de toekomstige bouwheren. Daarnaast blijven toekomstige bouwheren de architect zien als dé sleutelfiguur voor het realiseren van een prettige woonomgeving. Tijdens de rondleidingen stelden ze duizend-en-een vragen over het materiaalgebruik en de architecturale ingrepen. Daar draait alles dan ook om op De Vlaamse Renovatiedag: inspireren & informeren.

Consulent helpt Vlaamse architecten waterbewuster bouwen
Speciale aandacht ging deze editie uit naar het thema water. Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe maakte het project van de consulent ‘Waterbewust bouwen’ bekend. Die consulent gaat via een subsidie aan de slag bij architectenorganisatie NAV en zal architecten helpen ‘waterrobuust’ te bouwen via een helpdesk, publicaties en infosessies.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Dit project past perfect in mijn beleid om overstromingsrisico’s terug te dringen. We leggen in Vlaanderen bufferbekkens aan en investeren volop in gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s). Maar ook aan de kant van woningen en gebouwen kunnen de risico’s op een ondergelopen pand beperkt worden. Met de waterconsulent kunnen we zoeken naar nieuwe, creatieve alternatieven voor waterbestendig bouwen, de bestaande knowhow beter verdelen en de bouwsector met raad en daad bijstaan over de waterhuishouding van hun bouwprojecten.”

Gratis infoavonden ’Renoveren is informeren’ op 4, 6 en 13 juni
De Vlaamse Renovatiedag zet in juni nog infosessies ‘Renoveren is Informeren’ op het getouw. In chronologische volgorde wordt het hele verbouwproces er toegelicht, van de aankoop tot de oplevering van een woning. De sessies mikken op bezoekers van de Renovatiedag wiens honger naar informatie nog niet gestild is, of kandidaat-verbouwers die de Renovatiedag gemist hebben. Na de grote belangstelling voor deze sessies vorig jaar, zijn er dit jaar drie sessies in plaats van twee: op dinsdag 4 juni in Gent, op donderdag 6 juni in Antwerpen en op donderdag 13 juni in Leuven.

Voor meer informatie en inschrijvingen: www.devlaamserenovatiedag.be/infosessies

Ook interessant