Verbouwen

Stijgende belangstelling voor renoveren

Stijgende belangstelling voor renoveren
Renoveren zit nog steeds in de lift. Dit blijkt uit een onderzoek van NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie bij 400 architecten. 34% van de respondenten rekent in 2013 op een stijging van het aantal renovatieopdrachten in vergelijking met 2012. De helft van de architecten vermoedt dat het aantal renovaties gelijk zal blijven. Slechts 12% verwacht een daling. Zondagnamiddag 26 mei 2013 vindt de 15de editie plaats van de Vlaamse Renovatiedag. Voor toekomstige verbouwers een uitgelezen moment om zich een namiddag te informeren en inspireren. Met 92 te bezoeken renovatieprojecten belooft deze openhuizendag opnieuw een succes te worden. Vlaamse architecten tonen zich alvast optimistisch over de toekomst van de renovatiemarkt.

92 renovaties op De Vlaamse Renovatiedag 2013
Dat optimisme uit zich ook in de interesse voor de Vlaamse Renovatiedag. Dit jaar zetten maar liefst 92 renovatieprojecten in Vlaanderen en Brussel hun deuren open voor het brede publiek. Op één namiddag kunnen toekomstige verbouwers gratis realisaties bezoeken, zich informeren en in contact komen met de verschillende verbouwpartners die de renovatie in goede banen leidden.

Vooral jongere koppels voelen zich aangetrokken tot een renovatie. Wie verbouwt hoeft namelijk niet in één keer een gigantisch bedrag op te hoesten. Door de renovatiewerken te faseren is het mogelijk de kosten te spreiden in de tijd. De ondervraagde architecten merken ook op dat het budget van de bouwheer het vaak niet mee toelaat om alle werken in één keer uit te voeren.

Een bijkomend gevolg van dit beperkte budget is dat meer bouwheren zelf de handen uit de mouwen steken. Zo ziet 17% van de respondenten het aantal zelfbouwers toenemen.

Architecten waarschuwen er voor dat toekomstige verbouwers vaak te veel middelen spenderen aan de aankoop van de woning. Met het gevolg dat er mogelijks te weinig financiële middelen zijn voor de renovatie. Bijgevolg zijn de wensen van de bouwheer niet meer realistisch tegenover het beschikbare renovatiebudget.

Verder springt de toenemende belangstelling voor energiezuinig renoveren in het oog. De Vlaamse Renovatiedag besteedt dit jaar dan ook opnieuw uitvoerig aandacht aan de energetische ingrepen die werden verricht bij de verschillende renovatieprojecten.

Speciale aandacht gaat daarnaast uit naar water, het thema van deze editie. En dit in al zijn facetten: van buffering van water en het gebruik van regenwater tot het vervangen van oude leidingen. Van zwemvijvers tot sanitair comfort. Bezoekers vernemen alles wat ze moeten weten om optimaal met water om te springen tijdens hun renovatie.

Op zondag 26 mei 2013 kan u de deelnemende renovaties gratis bezoeken. Wel moet u zich vooraf registreren op www.devlaamserenovatiedag.be. Bepaalde projecten zijn enkel te bezoeken na een bevestigde afspraak. Controleer dit goed en maak tijdig uw afspraak.

Ook interessant