Duurzaam Bouwen

Studiedag van het bio-energieplatform Vlaanderen

In onze maatschappij groeit de aandacht voor biomassa. De belangrijkste reden is dat hernieuwbare grondstoffen, ook wel ‘biomassa’ genoemd, kunnen bijdragen aan het verminderen van het broeikasprobleem. In de toekomst zullen biomassastromen steeds meer voor verschillende toepassingen worden ingezet. Hernieuwbare grondstoffen kunnen als basis dienen voor materialen en producten in de industrie, er kunnen biobrandstoffen van worden gemaakt voor transport en uit biomassa kan groene elektriciteit, bio-energie, worden geproduceerd.

Pellets zijn de sleuteltechnologie geworden in dit gebeuren, met meerdere voordelen. Het transport is goedkoper en gemakkelijker hanteerbaar dan andere biomassa brandstoffen. De hoge waarde van standarisatie staat voor een hoge lage-emmissie uitstoot, zelfs in kleine hoeveelheden. En pellets zijn een hoogvriendelijke brandstof voor eindgebruik, door de aflevering via een tank truck of in big bags en automatische voedingssystemen maken het gebruiksvriendelijk en zijn efficiënter dan gas of stookolie verwarmingssysteem. De houtpellets zijn ook een groene energiebron voor klassieke elektriciteitscentrales en industriële installaties voor verwarmingstoepassingen.

De inzet van deze hernieuwbare grondstoffen kan een positieve bijdrage leveren aan een duurzame en CO2- neutrale energievoorziening, aan schoner transport. Maar grootschalige productie van hernieuwbare grondstoffen kan ook negatieve effecten hebben op landgebruik, biodiversiteit en de sociaal economische omstandigheden in de landen waar de biogrondstoffen vandaan komen. Daarom is het belangrijk dat biomassa optimaal wordt ingezet om een zo groot mogelijk rendement en eco-efficiency te behalen.

Deze studiedag behandelt in de voormiddag het biomassabeleid in zijn meest diverse vormen.
De namiddag wordt opgesplitst in een residentieel luik en een industrieel luik met de focus op feedstock en projecten.

Praktisch:
Wanneer: Dinsdag 22 november 2010 van 9:00 tot 17:40
Waar: Kaho Sint-Lieven, Kwalestraat 154 in Aalst

Kosten:
* 130 euro (incl. BTW) leden bio-energieplatform
* 170 euro (incl. BTW) niet-leden
Te storten op rek. nr.: 523-0850033-97 met mededeling: naam – studiedag 22/11/2010.

Manier van inschrijven: alle inschrijvingen gebeuren via www.ode.be/ode/agenda/studiedagen