Verbouwen

Studie herbestemming kerken Bokrijk en Oud-Waterschei start weldra

Studie herbestemming kerken Bokrijk en Oud-Waterschei start weldra
foto: Limburgactueel.be
Het stadsbestuur Genk heeft onderzoeksgroep ArcK onder de arm genomen om een studie uit te voeren naar mogelijke her-of nevenbestemming van twee Genkse kerkgebouwen. Het gaat om de Maria Gorettikerk in Bokrijk en de O.L.V. Tenhemelopnemingkerk in Oud-Waterschei. Het is de eerste concrete studie-opdracht die wordt uitgevoerd in het kader van het 'parochiekerkenplan' dat het stadsbestuur en het Centraal Kerkbestuur Genk in september 2014 voorstelden. In de toekomstvisie die toen naar voren werd geschoven, zou Genk evolueren van 13 katholieke parochies naar drie federaties met elk één moederkerk en in totaal vijf nevenkerken. De overige zes kerkgebouwen zouden dan in aanmerking kunnen komen voor neven- of herbestemming.

Draagvlak en betrokkenheid

"De Maria Gorettikerk van Bokrijk en de O.L.V. Tenhemelopnemingkerk van Oud-Waterschei zijn de twee eerste waarvoor we concreet de opties willen gaan bekijken", weet Ria Grondelaers, bevoegd voor erediensten. "We hebben de onderzoeksgroep ArcK van UHasselt aangesteld om deze studie voor ons uit te voeren. Het wordt een participatief traject."

ArcK is de onderzoeksgroep van de faculteit architectuur en kunst van de UHasselt, onder meer gespecialiseerd in herbestemming. Dr. Roel De Ridder, die het onderzoek zal leiden, legt uit: "We gaan altijd na hoe de kerken functioneren in de buurt of de wijk, ook op sociaal vlak. 'Draagvlak' is daarbij het cruciale begrip; daarom koppelen we elk voorstel steeds aan een visie op wie het voorstel gaat gebruiken en wie het gaat beheren. De betrokkenheid van het publiek en de huidige beheerders is dan ook belangrijk in ons onderzoek."

"Er is dus nog niets beslist, maar dit is wel een bewuste keuze voor precies deze twee kerkgebouwen. Die van Oud-Waterschei bijvoorbeeld ligt vlakbij Thor Park. Deze ligging kan opportuniteiten scheppen en daar willen we een beter zicht op krijgen", besluit schepen Ria Grondelaers. De studie zal 15.900 euro kosten voor de twee kerkgebouwen.

Ook interessant