Algemeen

Studenten Harvard ontwerpen plan voor Rotterdamse haven

Studenten van de Harvard University hebben een plan ontworpen voor de Rotterdamse binnenhavens. Royal Haskoning had een `deltacompetitie` uitgeschreven. De studenten hebben de competitie gewonnen.

Wat de studenten betreft zullen de binnenhavens niet meer worden gekenmerkt door in- en uitvarende containers. Ze willen de haven sterk inkrimpen en vervolgens verhuizen naar een eiland voor de kust. De vrijgekomen ruimte wordt ingenomen door recreatie, terpen en energie-opwekking via algen. Haein Lee, een van de studenten, verklaart dat een groot deel van de Rotterdamse haven gericht is op fossiele brandstoffen. In de toekomst zullen de voorraden op raken. Het eiland waar de kleinere haven wordt gesitueerd doet tevens dienst als golfbreker, zodat de kans op overstromingen verkleint.

De studenten menen dat Nederland te veel heeft vertrouwd op innovatieve oplossingen van ingenieurs. Veel van de oplossingen van ingenieurs zijn echter niet duurzaam en zorgen voor overlast. De studenten kiezen voor ecologische oplossingen. De Haringvlietdam willen ze openen, zodat er meer ruimte komt voor de rivieren. De studenten hebben niet berekend hoeveel energie uit algen kan worden gewonnen.

Gebaseerd op: Ingenieur
Build for Life