Algemeen

Studenten HVA komen met spraakmakend plan voor Volkskrantgebouw

Wat doe je met leegstaande kantoorgebouwen?
Dat weten Daen McCarrol en Sebastien Léveque inmiddels. Zij hebben de afgelopen 5 maanden van hun afstudeerperiode aan de Hogeschool van Amsterdam, intensief gewerkt aan de herbestemming van dit leegstaande kantoorgebouw. Hun ontwerp ziet er rigoureuzer uit dan het recent gepresenteerde plan van Heijmans. Het visionaire plan voorziet in een enorme hal in het gebouw waarin diverse functies overzichtelijk bij elkaar komen.

In hun studie Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam volgen zij de specialisatie Transformatie en Restauratie. Hier hebben zij geleerd om dit soort, waardevolle, gebouwen te toetsen op monumentaliteit, flexibiliteit, duurzaamheid en energie zuinigheid. Zij hebben gebruik gemaakt van de herbestemmingswijzer. Daar is er een interessante combinatie van functies uitgerold. Hotel met ruimte voor congreszalen. Deze zalen zijn ook door derden te huren. Ook is er een broedplaats voor creatieve bedrijven, en, uiteraard, een cafe-restaurant op de bovenste etage. Als parameters in de herbestemmingswijzer, spelen de omgeving, financiële haalbaarheid en behoud van gebouw en functie een doorslaggevende rol.

"Deze studenten hebben het aangedurfd om dure vierkante meters in de verdiepingsvloer weg te zagen voor een leefbaarder en aantrekkelijker gebouw", zegt hun begeleidend docent Hans Philips. De nieuwe hal van 9 meter hoog tekent zich ook heel duidelijk af in de gevel. Nieuw en oud vormen een nieuw spannend beeld. "Ook van belang in deze tijd', zegt Philips, 'is dat we deze gebouwen heel flexibel maken. Zo kan er, in dit ontwerp, relatief eenvoudig van de hotelkamers, appartementen gemaakt worden zonder al te veel bouwkundige ingrepen. Dit life cycle denken is een van de speerpunten binnen onze opleiding Bouwkunde".

In hun ontwerp prikt de oude produktiehal van de Volkskrant als het ware door de voorgevel heen. Het gebouw ondergaat hierdoor een spannende transformatie en laat toch de functionalistische architectuur van het Volkskrantgebouw in zijn waarde. Daen McCarrol en Sebastien Léveque studeren op 12 januari 2012 af.
Build for Life