Nieuwbouw

Structuurvisie buisleidingen remt bouwprojecten

De Structuurvisie buisleidingen, die in 2012 in werking moet treden, zal diverse bouwprojecten gaan vertragen. Door de visie mag op ruim 2.000 km2 grond de komende vijf jaar lang geen ontwikkeling plaatsvinden die de aanleg van buisleidingen kan frustreren.

Dit heeft te maken met het feit dat er tot 2035 nog meer ruimte nodig voor buisleidingen. Er is tot die tijd in ieder geval zo`n 4.000 kilometer aan buisleidingen nodig voor het vervoer van gevaarlijke stoffen die van `nationaal belang` zijn. Nu al ligt er in Nederland 300.000 kilometer aan buisleidingen. 18.000 kilometer hiervan is bestemd voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Voor de aanleg van buisleidingen is normaal gesproken een breedte van 70 meter nodig. In de nieuwe visie wordt die breedte uitgebreid naar 570 meter, zodat gemeenten de mogelijkheid hebben te schuiven met de leidingen. Dit betekent echter wel dat tot het vaststellen van het definitieve tracé vijf jaar lang geen grondontwikkeling mag plaatsvinden en dus ook geen bouwprojecten.

Gebaseerd op: Cobouw