Algemeen

Structurele energiemaatregelen stimulans voor werkgelegenheid bouw

Bouwunie is tevreden met de verhoging van de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen en de oprichting van een fonds dat goedkope leningen verstrekt voor energiebesparende investeringen. Het gaat hier om duurzame maatregelen die de bouwsector werk opleveren en op lange termijn het energieverbruik drastisch naar beneden halen.
De dure brandstofprijzen zorgen er wel voor dat ook de ondernemingen tegemoetkomingen nodig hebben.
De bouwbedrijven geven sinds januari al 15% meer uit voor hun brandstofverbruik. Een meerkost die ze niet onmiddellijk kunnen doorrekenen aan de klanten. De bouwsector vraagt om een verlaging van de accijnzen.
Bouwunie bepleit het optrekken van de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen van 13,5% naar 20,5% zoals dat nu al het geval is voor investeringen in beveiliging.

Bouwunie is tevreden met de beslissing van de ministerraad om de belastingaftrek voor energiebesparende maatregelen fors op te trekken. Het gaat om een principiële beslissing die concreet wordt ingevuld tijdens de begrotingsopmaak 2006. Nu kan de (ver)bouwer maximaal 750 euro aftrekken voor renovatiewerken en 620 euro bij nieuwbouw. Bouwunie juicht een verhoging van dit bedrag toe. De federatie stelt voor om het gedeelte van het investeringsbedrag dat dit jaarlijkse maximum overschrijdt overdraagbaar te maken naar het volgende aanslagjaar. Bouwunie pleit ook voor een uitbreiding van het toepassingsgebied van de belastingvermindering.
Nu komen daarvoor zeven soorten investeringen in aanmerking. De vervanging van oude stookketels door nieuwe exemplaren en de installatie van systemen van waterverwarming of elektriciteitsproductie op basis van zonne-energie worden beloond met een belastingvermindering die gelijk is aan 15 procent van de investeringskosten. Voor de plaatsing van dubbele beglazing, het isoleren van daken, het installeren van thermostatische kranen of klokthermostaten en het uitvoeren van een energie-audit kan de belastingvermindering oplopen tot 40 procent van de kostprijs.

Belastingvermindering voor meer investeringen
Bouwunie vraagt ook een belastingaftrek voor het plaatsen van voldoende dikke muur-, wand- of vloerisolatie, het isoleren van ramen en deuren of van sanitaire leidingen (voor warm water).
Daarnaast zou ook het laten uitvoeren van een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsinstallatie, een belastingvermindering moeten opleveren. Zo'n onderhoud, uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer/installateur, vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen én verhoogt het rendement van de ketel.

Energiebesparingsfonds
De modaliteiten moeten nog uitgewerkt worden maar het principe van een fonds dat goedkope leningen toekent aan wie in zijn woning energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, is positief. Op voorwaarde dat doorgedreven investeringen zoals het plaatsen van dubbel glas, isolatie of een energiezuinige verwarming door een vakman (lees: geregistreerde aannemer) gebeuren.
Alleen al in Vlaanderen zijn 300.000 woningen van slechte kwaliteit en 400.000 woningen van middelmatige kwaliteit. Daar kan veel gerealiseerd worden op het vlak van energiebesparing. De bewoners van deze woningen zijn vaak kansarmen, gepensioneerden en mensen met een laag inkomen. Maatregelen die hen toelaten hun woning energiezuiniger te maken, zijn dus meer dan welkom. Ze komen trouwens alle partijen ten goede. De energiefactuur van de – vaak weinig kapitaalkrachtige - verbouwer daalt, de overheid ziet het energieverbruik afnemen en de aannemer heeft meer werk.

Accijnsverlaging
De stijgende brandstofprijzen zorgen voor een rechtstreekse kostenverhoging voor de bouwbedrijven. Hun brandstofkosten zijn sinds januari met 15% toegenomen. Vooral de grotere bouwbedrijven hebben hoge brandstofkosten. Die brandstof dient voor hun vrachtwagens en camionetten om materialen en personeel naar de werf te vervoeren en voor het laten draaien van grotere machines zoals kranen en bulldozers en kleiner gereedschap zoals breekhamers en slijpschijven. Alles samen betekent de stijging van de brandstofprijzen voor deze bouwbedrijven een rechtstreekse meerkost van zo'n 2%. Om de brandstoffactuur voor de bedrijven te verlichten, zou de regering best de accijnzen op diesel en bezine verlagen, aldus Bouwunie.
Build for Life