Duurzaam Bouwen

Stroomversnelling: Maak een lokaal energieproject mogelijk

Stroomversnelling: Maak een lokaal energieproject mogelijk
Dankzij een campagne van het Vlaams Energieagentschap en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, kan elke Vlaming een lokaal energieproject mee helpen realiseren. Met de tweede uitdaging ‘Overal stroomversnellers’ kan elke burger kiezen voor een energieproject in zijn gemeente. Behaalt een gemeente voldoende stemmen dan krijgt ze een startkapitaal van maximaal €1 per inwoner om het project te realiseren.

Steden en gemeenten schoven de voorbije maanden 378 lokale energieprojecten naar voren. Maar liefst 151 gemeenten doen mee aan deze uitdaging. Vanaf vandaag tot 7 oktober kunnen burgers hun steentje bijdragen en helpen om de projecten te verwezenlijken. Dat kan door te stemmen voor hun favoriete project op de website www.stroomversneller.be.

Zodra 1% van de volwassen inwoners van een gemeente heeft gestemd, ontvangt deze gemeente een startbudget tot €1 per inwoner. De Vlaamse Regering heeft hiervoor een budget van 6,5 miljoen euro voorzien.

Stroomversnelling

Minder energieverbruik en meer groene energie

Met deze campagne wil het Vlaams Energieagentschap lokale energieprojecten en de voordelen ervan onder de aandacht brengen. Het is bovendien een belangrijke stap in de richting van een duurzamer energiesysteem. Door Vlamingen te overtuigen van de voordelen van lokale energieprojecten, hoopt het Vlaams Energieagentschap het energieverbruik te doen dalen en de resterende energieconsumptie op te schuiven in de richting van hernieuwbare energiebronnen.

Vervolg ‘Overal zonnepanelen’

De actie ‘Overal Stroomversnellers’ kadert in een traject van het Vlaams Energieagentschap. Het is de opvolger van de succesvolle uitdaging ‘Overal Zonnepanelen’, waarin burgers werden aangespoord om daken te nomineren waar zonnepanelen op ontbreken.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: “Als élke gemeente zijn doel behaalt, dan wordt Vlaanderen een pak energievriendelijker. Ik roep dan ook iedereen op: stem op je favoriete energieproject en help zo als ‘stroomversneller’ jouw gemeente om energie te besparen. Want hoe minder energie we allemaal samen verbruiken, hoe beter voor ons klimaat, ons milieu en onze gezondheid.”

Ook interessant