Verbouwen

Stramien bezorgt pakuis tweede leven

In opdracht van SD Worx bouwde Stramien cvba een voormalig pakhuis in de Brouwersvliet te Antwerpen om tot kantoren. Binnen het ontwerpproces werden duurzaamheid en energie als belangrijke parameters beschouwd. Een doordacht concept op vlak van het gebouw en op vlak van technieken maakt van het project een duurzaam gebouw.
Het voormalige pakhuis aan de oude havenbuurt van Antwerpen kende een rijk en bewogen verleden. Gedurende een periode van meer dan 250 jaar onderging het pand verschillende metamorfosen en veranderde het meermaals van brouwerij tot pakhuis (Kendall Motor Oils). SD Worx liet haar oog vallen op dit gebouw en gaf de opdracht het pand met respect om te bouwen tot een hedendaags kantoorgebouw. Het ontwerpteam bestaande uit Stramien cvba in samenwerking met Cenergie cvba zorgde ervoor dat het gebouw in 2010 opgeleverd kon worden.
Het ontwerp is gebaseerd op een aantal complementaire uitgangspunten.

- Lichtinval
Het basisconcept voorziet de uitbraak van één volledige vloerplaat halverwege het gebouw. Hierdoor wordt voldoende lichtinval gegarandeerd op elke niveau.

- Open en flexibel
De stapeling van ‘open plateaus’ is een typisch kenmerk van het oude pakhuis. Deze lay-out blijft rigoureus behouden. Achteraan tegen de scheimuur is op elke verdieping een lange kern ingeplant met alle vaste voorzieningen. Er omheen blijft de gehele oppervlakte open en beschikbaar als flexibel kantoorlandschap.

- Oud en nieuw
Het bestaande dakvolume wordt vervangen door een nieuwe transparante staalstructuur. De ritmiek en regelmaat ervan verwijzen naar de rigide baksteenarchitectuur van het oude pakhuis. Het nieuwe dak is tegelijk verlengde én tegengestelde van het bestaande gebouw. Beide vormen samen een nieuwe eenheid. De ingreep is een nieuwe laag in de continuïteit van de complexe bouwgeschiedenis van dit pand. Het voegt een uitgesproken hedendaags element toe aan een functionele en uitgesproken architectuur.

Lees verder op Architectura.be