Architectuur

Stoomcursus Ruimtelijke ordening voor de architect

Stoomcursus Ruimtelijke ordening voor de architect
Ruimtelijke Ordening omvat heel wat instrumenten en procedures. Met een doelgerichte opleiding zet Vitruvius Academy de voornaamste aandachtspunten voor de architect op een rijtje. Architecten kunnen deze eendaagse cursus volgen op 18 november in Gent of op 21 november in Mechelen.

De stoomcursus ‘Ruimtelijke ordening voor de architect’, een initiatief van Vitruvius Academy, maakt deelnemers wegwijs in Ruimtelijke Ordening om zo een beter zicht te krijgen in de werking ervan. Ruimtelijke Ordening behelst immers een kluwen van instrumenten en procedures die ook per beleidsniveau diverse vertakkingen kennen.

Instrumentarium in Vlaanderen

Deskundigen uit drie vakgebieden gaan dieper in op de aspecten van ruimtelijke ordening die van belang zijn voor de architect. Zo geeft ingenieur-architect Tom Coppens, professor aan de Universiteit Antwerpen, tekst en uitleg bij de instrumenten voor een strategisch beleid. Belangrijke onderdelen hierbij zijn gewestplannen, het RSV (Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen) en het groenboek.

Speciale aandacht gaat daarnaast naar de instrumenten voor het gemeentelijk ruimtelijk beleid. Guy Vloebergh, ruimtelijk planner, afgevaardigd bestuurder OMGEVING cvba en docent aan de Universiteit Antwerpen, bespreekt onder meer het ontwerp en de toepassing van structuur- en bestemmingsplannen.

Afsluitend belicht mr. Yves Loix (GSJ Advocaten) de juridische dimensie. Tal van instrumenten (ruimtelijke structuurplannen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, stedenbouwkundige verordeningen … ) worden besproken op hun afdwingbaarheid en de mogelijkheid om er al dan niet van af te wijken.

Architecten die zich willen versterken in hun handelingen en contacten met Ruimtelijke Ordening, kunnen inschrijven voor deze cursus op maandag 18 november in Aula Omnia Schaubroeck in Gent, of op donderdag 21 november in N-Allo in Mechelen, telkens van 16u tot 20u.

Praktisch

Duur
1 cursus, gespreid over 1 les.
Keuze uit twee locaties, telkens van 16u tot 20u.

Data
GENT: ma 18 november 2013
MECHELEN: do 21 november 2013

Locaties
GENT: Aula Omnia Schaubroeck, Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth
MECHELEN: Auditorium N-Allo, Elektriciteitsstraat 68, 2800 Mechelen

Programma
Het volledige programma kunt u hier raadplegen: vitruviusacademy.be

Ook interessant