Interieur

Stoelen van Maarten Van Severen in Sint Baafskathedraal

Toen de kerkfabriek besloot om de Sint Baafskathedraal op te frissen en het zitcomfort van haar stoelen aan te passen aan de nieuwe normen, is ze op zoek gegaan naar goede en stevige stoelen die niet alleen de modetrends overstijgen maar ook een krachtige ingetogenheid bezitten. De keuzemogelijkheden voor deze kwaliteiten zijn beperkt en het was dan ook niet verwonderlijk dat de .03 stoel van de Gentse ontwerper Maarten Van Severen (1956-2005) hiervoor in aanmerking kwam.

De .03 stoel die Van Severen in 1999 ontwierp voor meubelproducent Vitra is niet alleen het ontwerp dat hem internationale reputatie verschafte, maar is ook een strakke en slanke stoel die de esthetische belichaming is van zijn “minder is meer” principe. Maarten Van Severen was een essentialist en het succes van zijn ontwerpen heeft te maken met de subtiele grens die hij wist te trekken tussen herkenning en vernieuwing.

De .03 stoel is de eerste stoel dat Vitra met Van Severen ontwikkelde en is ook de eerste stoel van Maarten die op grote schaal industrieel werd geproduceerd. Het is tevens een staaltje van vernieuwing in vorm, materiaalkeuze en productieproces.
Het gebruik van aluminium en buismetaal voor de poten en het origineel idee om verenstaal in combinatie met polyurethaan te gebruiken voor de zitting, maakt deze stoel uniek en comfortabel. Het is een stoel die ondertussen in een zevental kleuren op de markt is voor binnen- en buitengebruik. In Sint Baafskathedraal zijn 800 stoelen van Maarten Van Severen opgesteld in een zacht grijze tint.

Van Severen heeft door de jaren heen de behoeften van gebruikers zorgvuldig bestudeerd. Hij was een handwerker die dacht als een ingenieur. De minimalistische vormen van zijn tijdloze meubelontwerpen smelten dan ook perfect samen in de technologische benadering van Vitra. De jarenlange samenwerking tussen Vitra en de ontwerper heeft in de loop der jaren geleid tot een indrukwekkende collectie meubelen.
Ter gelegenheid van zijn vijfjarig overlijden organiseert het Design museum Gent in het najaar 2010 een tentoonstelling over het ontstaan van de .03 stoel. Foto’s van de opstelling in de kathedraal zullen daarin zeker niet ontbreken.

Copyright foto's: Bib.Ugent/MVS Foundation