Stijlvolle kantooromgeving met state-of-the-art technologie

  BE   10 oktober 2017 Bron: ariespr
Stijlvolle kantooromgeving met state-of-the-art technologie
Intrabouw Lifestyle Buildings is een projectontwikkelaar uit het Waasland, gekend voor zijn vooruitstrevende en hedendaagse projecten. Jaarlijks realiseert Intrabouw 50 tot 60 aantrekkelijke nieuwbouwwoningen en appartementen waarbij evenveel aandacht geschonken wordt aan de architectuur, de inplanting in de omgeving èn aan het comfort en inrichting van de woning. De bouwprojecten volgen het BEN-principe (Bijna Energieneutraal Bouwen) waarbij Intrabouw gebruikt maakt van de beste materialen en technieken.

Sinds kort bevindt de nieuwe uitvalsbasis van het Intrabouwteam zich aan de Parklaan te Sint-Niklaas. Het nieuwbouwproject, met zowel appartementen als kantoren, werd volledig gerealiseerd met Smart Building technologie in samenwerking met IPBuilding.

Waarom Smart Building in nieuwbouwprojecten

Intrabouw profileert zich als een vernieuwende projectontwikkelaar die de vinger aan de pols houdt als het gaat om verbetering van het leef- en werkcomfort. De diverse technieken en aparte besturingen die de klassieke domotica-oplossingen boden, bleken te beperkt voor de hedendaagse èn toekomstige noden. Om hierop te kunnen anticiperen besloot Intrabouw in zee te gaan met IPBuilding dat geïntegreerde IP-totaaloplossingen ontwikkelt.
IPBuilding realiseerde één geïntegreerd informatienetwerk, bekabeld en draadloos, waardoor men een op elkaar afgestemde omgeving creëert voor data, beeld, spraak, automatisaties en communicatie. Alle slimme technieken en toestellen worden verzameld op één gebruiksvriendelijk platform en worden aangestuurd vanop 1 aanraakscherm. In het geval van Intrabouw is dat een grote, elegante touchscreen, centraal geplaatst in de kantooromgeving.

IPBuilding

Gebruiksvriendelijkheid als hoofdargument

Voor de zaakvoerder van Intrabouw, Stefaan Maes, overtuigde de gebruiksvriendelijkheid van Smart Building meteen. De visualisatie op het vaste aanraakscherm, smartphone, tablet of computer is zo eenduidig en intuïtief opgebouwd dat iedereen er in een mum van tijd mee weg is. Maar de gebruiksvriendelijkheid reikt verder dan het dagelijks gebruik. Ook het aanpassen van functionaliteiten in de software verloopt bijzonder vlot.

Dat kwam snel tot uiting bij de ingebruikname van het nieuwe gebouw. Na de initiële afstelling, was het nodig om de configuratie nog wat te finetunen. Dat ging probleemloos -zonder tussenkomst van IPBuilding of een installateur- dankzij de vrijheid die het systeem biedt om zelf drukknoppen en sensoren te programmeren, om sferen aan te maken, gebruiksrechten te bepalen, touchlay-outs aan te maken,... De functionaliteiten kunnen eenvoudig via de software gewijzigd worden en dit zonder herbekabeling, kap- of breekwerk.

Het Smart Building principe

De basis voor elke IPBuilding installatie is een moderne, universele bekabeling voor alle technieken, elektrische verbruikers, sensoren en bedieningsinterfaces. Deze worden bekabeld en draadloos met elkaar verbonden en opgenomen in een afgesloten en beveiligd IP-netwerk.

In vergelijking met klassieke bekabeling waar alles apart wordt bekabeld en aangestuurd, ontstaat bij slimme bekabeling een onderlinge communicatie en snelle overdracht tussen de verschillende technieken, bedieningsinterfaces en slimme toestellen. Alles wordt esthetisch en naadloos geïntegreerd in de infrastructuur. De bediening wordt veel eenvoudiger en wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de gebruiker.
IPBuilding zorgt ervoor dat alles op één gebruiksvriendelijk softwareplatform met elkaar kan communiceren.

Algemene en specifieke configuraties

Zaakvoeder Maes van Intrabouw bedient het systeem vanop afstand via smartphone en kan de instellingen aanpassen indien nodig. Hij bepaalt zelf welke lichten aangaan als hij of zijn medewerkers het lichticoon aanraken, wanneer de verwarming geactiveerd wordt enz. En via het creëren van sferen is het mogelijk om persoonlijke combinaties van acties en gebeurtenissen volgens een zelf te bepalen tijdschema te selecteren.
Als extraatje is de vereenvoudiging van de toestellen, knoppen en afstandsbedieningen natuurlijk mooi meegenomen. Het is niet langer nodig om voor videofoon, thermostaten, alarmering, zonnewering, enz. aparte toestellen en bekabeling te voorzien.

Wat brengt de toekomst

Steeds meer toeleveranciers van diensten en producten maken gebruik van toestellen die voorzien zijn van intelligente technologie zodat het bedienen en beheren een stuk makkelijker wordt dan vroeger. Smart Building technologie is voor Intrabouw de juiste toekomstgerichte oplossing die ook zal toegepast worden in op stapel staande projecten zoals het Central Park project te Sint-Niklaas.

Het open standaard internet protocol legt vlot de koppeling met andere platformen

De oplossingen van IPBuilding zijn open source en merkonafhankelijk ontwikkeld op het IP-protocol, wat garant staat voor toekomstgerichtheid.
Doordat alles over het IP‐protocol verloopt, kunnen gebruikers kiezen uit tal van producten en merken voor schakelaars, schermen en modules en zijn ze zeker dat de toepassing ook in de verre toekomst nog zal worden ondersteund. Bovendien zijn de systemen modulair en dus later gemakkelijk uitbreidbaar.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo