Algemeen

Steun voor groenere steden

Het Aardgasnatuurfonds heeft voor de zevende keer een aantal projecten bekroond voor meer groen in de stad. Er werden in totaal 48 projecten ingediend waarvan er dertig werden geselecteerd, twintig in Brussel, zes in Vlaanderen (in Herentals, Zoutleeuw, Gent, Sint-Truiden, Linkebeek en Vilvoorde) en vier in Wallonië (in Hoei, Flémalle, St-Ghislain en Luik), voor een totaal bedrag van 255 792 euro (of 10 318 622 BEF).

Het Natuurintegratieproject De Hellekens in Herentals maakt deel uit van de vallei van de Kleine Nete. Volgens het gewestplan is het 'parkgebied' en het wordt grotendeels omgeven door woongebied. Het gebied heeft een oppervlakte van 25 ha en bestaat vooral uit extensieve weilanden, akkerlanden, enkele braakliggende percelen en verspreide bosjes. Momenteel vervult het echter geen sociale functie.

De bedoeling van het project is het gebied enerzijds een meerwaarde te geven door de ontwikkeling van de natuur en anderzijds ook de aantrekkingskracht te verhogen, met aandacht voor zachte recreatie en natuurherstel. Hierbij wordt beoogd om een bestaande en verwaarloosde gracht te herbevloeien en te laten aansluiten op de Kleine Nete. Er zullen ook historische houtkanten worden heraangelegd en wandelpaden verbeterd en uitgebreid. Dit project wil het terrein een recreatieve meerwaarde bieden, zowel sociaal als educatief.

Het Educatief Reservaat Sint Leonardus in Zoutleeuw maakt deel uit van de terreinen van de vrije basisschool Zoutleeuw, een school met 460 leerlingen. Het geheel grenst aan een landelijk gebied. Het L-vormig terrein bestaat uit een geschoren grasmat, een houtkant, een bosje met naaldhoutgewassen en werd door de school niet gebruikt. Met de aanleg van een groen educatief reservaat wil de school de kleuters, kinderen, jongeren, ouders en buurtbewoners sensibiliseren voor hun leefomgeving en het behoud ervan. Om biodiversiteit te creëren, worden 2 poelen aangelegd van ongeveer 30m2, een gemengde haag van inheemse planten, een houtmijt en een boomgaard met streekeigen hoogstammen. Een knuppelpad zorgt voor de toegankelijkheid van de poelen en het grasland wordt beheerd als hooiland. Het naaldhoutbosje zal worden omgevormd tot een loofhoutbosje. Voor de kleuters en lagere schoolkinderen wordt een moestuin als schoolwerktuin aangelegd met een tuinhuisje voor het onderbrengen van het tuingereedschap. Een van de leerkrachten is compostmeester, vandaar dat er een composthoop zal worden uitgewerkt als educatief project voor de leerlingen en de inwoners van Zoutleeuw.

Een bijzonder project zijn de 'Groene Eilanden' op de Gentse binnenwateren. Met dit project worden op de Gentse binnenwateren 12 vlottende groene eilanden aangebracht met onbeperkte levensduur. Ze brengen meer natuur in de stad door oevervegetaties te creëren en schuil-, voedings- en paaiplaatsen voor dieren te bieden. De groene eilanden vergroten de landschappelijke belevingswaarde van de waterlopen. Ze maken educatieve projecten op en rond het water mogelijk. Ze verbeteren de waterkwaliteit en verhogen de betrokkenheid van bewoners bij het ecosysteem water. Het is eveneens de bedoeling om met de werkgroep 'Groene vallei groen' enkele eilanden op een artistieke manier uit te werken. In Amsterdam werd door bewoners en bezoekers zeer positief gereageerd op een gelijkaardig project.

Een vierde bekroond project betreft de aanleg van een natuurtuin op de voormalige abdijsite van Sint-Truiden. Doorheen de jaren werden de groene ruimtes in functie van de scholengemeenschap omgezet in verharde speelplaatsen. Op de imposante omwallingsmuur is een interessante muurvegetatie te bewonderen.

Met dit project wil men twee zones binnen de muren opnieuw groen maken, in totaal een gebied van 60 are. De eerste zone is een onderdeel van de huidige speelplaats. De andere zone bestaat uit een verharde oppervlakte, een voormalig wasserijgebouw en een verwaarloosde binnentuin. Het is de bedoeling om het gebouw af te breken. Het project omvat de aanleg van streekeigen elementen zoals hagen, bomenrijen, natuurvriendelijke tuin en fruitbomen, de aanleg van diverse hooilandtypes, moerasvegetatie, waterbiotoop, een zintuigentuin gericht op het aantrekken van insecten en het behoud, versterking en ontwikkeling van de muurvegetatie. Een maximaal gebruik van recuperatiematerialen (kalkmortels, zand, zavel, bakstenen, e.a.) biedt potenties voor de ontwikkeling van specifieke te verwachten biodiversiteit.

Het vijfde project wil op natuurgerichte wijze de erosie tegengaan in het Wijnbrondal in Linkebeek. Deze prachtige beschermde site van het Wijnbrondal vormt vermoedelijk boven de bron de diepste holle weg van het Vlaams Gewest. Het hoogteverschil bedraagt 15m en het beekje dat er doorloopt bevat zeer helder water. Beneden loopt een openbare wandelweg die deel uitmaakt van het voetwegennet in de gemeente. De vegetatie is vergelijkbaar met de diepe dalen van het Zoniënwoud en beuken overheersen er. De 'Vallée des Artistes' (dit is de lyrische naam in het Frans) is met zijn steile flanken zeer erosiegevoelig en de ondiep wortelende beuken zorgen voor problemen.

Met dit project wordt beoogd de erosie te beperken door natuurgericht beheer. Door de sterke versnippering van de eigendommen was er veel overleg met alle eigenaars nodig die uiteindelijk instemden met de uitvoering van de werken op hun eigendommen. Het uitvoeringsplan voorziet een zeer geleidelijke omvorming van hoogstammig beukenbos naar een meer gevarieerd middelhoutbos. Waar het erosieprobleem te groot is worden stutten met gevlochten wilgentenen geplaatst. De gemeente zal de bevolking voorlichten.

De stad Vilvoorde kreeg tenslotte een eervolle vermelding vor een project tot revalorisatie van een aantal holle wegen.

Nieuwe projectoproep
In oktober van dit jaar zal het Aardgasnatuurfonds een nieuwe oproep voor projecten lanceren. Dit jaar richt de oproep zich uitsluitend tot scholen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs in de 3 Gewesten. Zij kunnen een project indienen dat betrekking heeft op de aanleg, de inrichting of het ecologisch beheer van groene zones, tuinen of aanplantingen op recreatieterreinen in of rond de school.

Info:
Distributiecentrum Koning Boudewijnstichting
Postbus 96, Elsene 1, 1050 BRUSSEL
Tel. 070-23 30 65 - Fax 070-23 37 27 - proj@kbs-frb.be
Alle informatie is ook beschikbaar op de website van de Koning Boudewijnstichting : www.kbs-frb.be. De uiterste datum voor het indienen van dossiers is 18 november 2002.
Build for Life