Nieuwbouw

Sterke krimp materiaalgebruik woningnieuwbouw in 2013

De woningnieuwbouw daalt dit jaar naar verwachting met 17% ten opzichte van 2012. Dit heeft grote gevolgen voor de materialen die gebruikt worden. Alle bouwmaterialen krijgen een harde klap in 2013. Niet alle bouwdelen worden echter even hard geraakt. De marktomvang voor buitenkozijnen en buitendeuren daalt het hardst. Dit blijkt uit de jaarlijkse BouwKennis Marketing Score Card Marktomvang Nederland.

De grootte van de markt bepaalt de kansen van fabrikanten en handelaren van bouwmateriaal. Met de marktomvang in kaart is duidelijk wat de eigen positie is, of er groei geboekt kan worden, of de omzet in lijn ligt met het marktvolume en wie de concurrenten zijn. In de Marketing Score Card Marktomvang onderzoekt BouwKennis de marktomvang van tien bouwdelen binnen de vier segmenten woningbouw nieuwbouw, woningbouw renovatie, utiliteitsbouw nieuwbouw en utiliteitsbouw renovatie. Zo wordt tot op de vierkante meter nauwkeurig in kaart gebracht welke volumes zijn afgezet, hoe dit zich de komende jaren ontwikkelt, hoeveel van elke materiaalsoort per type gebouw verwerkt wordt, waar de materialen gekocht worden en wie de belangrijkste productconcurrenten zijn.

Bouwbrede daling

Wanneer gekeken wordt naar de woningnieuwbouw, blijkt dat er in 2013 ten opzichte van 2012 een bouwbrede daling plaatsvindt in diverse bouwdelen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de vraag naar materiaal sterk samenhangt met het aantal woningen dat er gereedkomt. In totaal zijn er in 2012 48.000 nieuwe woningen opgeleverd. Uit de jongste prognoses van BouwKennis blijkt dat er de komende jaren een verdere daling aankomt. Het aantal gereedmeldingen zakt in 2013 naar 40.000, een daling van 17%. Het aantal gereedmeldingen bereikt in 2014 hoogstwaarschijnlijk zijn dieptepunt met 38.000 woningen. Voor 2015 wordt een stijging naar 45.000 nieuwe woningen verwacht.

Verschil per bouwdeel

De daling van 17% in 2013 is uiteraard niet één-op-één door te vertalen in het materiaalgebruik. Het woningtype is hierbij bepalend en met name de verhouding tussen meer- en eengezinswoningen. Hierbij geldt tevens dat het type eengezinswoning bepalend is voor het aantal vierkante meters gebruikt materiaal. Er worden kleinere en goedkopere woningen gebouwd waardoor het materiaalgebruik sterker daalt dan 17%.

Het aandeel meergezinswoningen in de nieuwbouwproductie laat al geruime tijd een toename zien. Hierin speelt onder andere de afname van grote projecten 'in de wei' en de focus op binnenstedelijk bouwen een rol. In 2013 groeit het aandeel meergezinswoningen echter naar de helft van de totale woningnieuwbouwproductie. Dit heeft vooral te maken met de problemen op de koopwoningmarkt waardoor het aandeel huurwoningen oploopt.

In 2013 daalt de productie van meergezinswoningen naar verwachting wel met 5% in aantallen. Bij twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, en rijtjeshuizen gaat echter om grotere dalingen van respectievelijk 7%, 25% en 31%.

Dit verklaart onder andere de sterkere daling van aantal vierkante meters toegepast buitenkozijn en het aantal buitendeuren. Het verschil in gereedmeldingen tussen meer- en eengezinswoningen speelt tevens een rol in het verschil in daling van hellend dak ten opzichte van plat dak. De toepassing van isolatiemateriaal wordt relatief harder geraakt omdat er in een eengezinswoning gemiddeld meer isolatiemateriaal wordt verwerkt dan in een meergezinswoning.

Ontwikkeling marktomvang bouwdelen in de woningnieuwbouw (in %)


Bron: BouwKennis Marketing Score Card Marktomvang Nederland, september 2013

Ook interessant