Duurzaam Bouwen

Steeds meer subsidies voor particulier gebruik van FSC hout

Meer en meer overheden geven een financiële ondersteuning aan hun inwoners wanneer deze FSC hout gebruik in of rond hun particuliere woning. In Vlaanderen is het aantal steden en gemeenten met zo een FSC subsidiereglement reeds opgelopen tot 18 lokale besturen. Ook in het hele Brusselse Gewest kunnen inwoners beroep doen op subsidies bij de installatie van houten ramen met het FSC-label.

De Vlaamse Overheid stimuleert reeds gedurende meer dan 10 jaren het gebruik van hout met het FSC-label bij steden, gemeenten en provincies. Reeds 90% van die Vlaamse lokale besturen hebben zich dan ook reeds geëngageerd op binnen de eigen diensten het gebruik van duurzaam geëxploiteerd hout met het FSC-label te bevorderen. Bijkomend worden ze ook aangezet om over het FSC-label naar hun inwoners te communiceren.

Sommige gemeenten gaan nog verder en stimuleren via een premiesysteem hun inwoners bij de aankoop van FSC hout voor het gebruik in de particuliere woning. Met recente nieuwkomers Beringen, Opwijk en Zulte is de teller van het aantal gemeenten met een ‘FSC subsidiereglement’ gestegen tot een totaal van 18 lokale besturen (1). Al naargelang de gemeente, komen diverse toepassingen zoals buiten- en binnenschrijnwerk en tuinhout in aanmerking wanneer ze met het FSC-label aangekocht worden.

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kiest voor duurzaamheid en neemt FSC hout op in haar recente renovatiepremie. Bewoners van gemeenten in het Hoofdstedelijk Gewest die FSC gelabeld hout gebruiken bij de plaatsing van ramen kunnen rekenen op een stevige tussenkomst. Hierbij worden de Ruimten voor Versterkte Ontwikkeling van Huisvesting en Renovatie (RVOHR - 2) en bepaalde wijken van renovatieprogramma’s financieel extra ondersteund.

Inwoners die in aanmerking willen komen voor de subsidies dienen steeds een duidelijk dossier in te dienen, waarbij een gesloten FSC Chain of Custody certificering van doorslaggevend belang is. Hiermee wordt immers de controle van het FSC bos tot het FSC-gelabelde eindproduct gegarandeerd. Essentieel is dus dat ook de firma die de werken in de particuliere woning uitvoert in het bezit dient te zijn van een geldig FSC CoC certificaat, waarbij de ‘FSC factuur’ het uiteindelijke bewijs vormt. Voor bedrijven die nog niet over zo een FSC certificaat beschikken, is het bestaan van deze subsidiemogelijkheden ongetwijfeld een belangrijke stimulans.