Nieuwbouw

Steeds meer componenten worden prefab geleverd

Steeds meer componenten worden prefab geleverd
Bij de bouw of verbouwing van een woning wordt door aannemers steeds vaker gekozen voor de toepassing van prefab bouwtechnieken. Je herkent het vast, als je in de afgelopen jaren al eens een dakkapel op je woning hebt laten plaatsen. Concreet betekent prefab bouwen dat veel van het werk vooraf al wordt uitgevoerd in een eigen werkplaats. Pas wanneer een module gereed is om geplaatst te worden, verplaatst men deze naar de bouwplaats. Een prefab bouwtechniek biedt verschillende interessante voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee gebouwd kan worden, de sterk beperkte overlast voor omwonenden, enzovoorts. Tegelijkertijd vraagt deze manier van bouwen het nodige van werkgevers. Zij moeten zorgen voor een ergonomisch verantwoorde, ruime en veilige werkplaats. Denk aan een inrichting met verstelbare werktafels, stellingen voor het opbergen van gereedschap en materialen aan het eind van de werkdag, enzovoorts.

Langdurige ziekteverzuim voorkomen met ergonomische werkplek

De bewuste keuze voor verstelbare werktafels draagt bij aan het creëren van een ergonomisch verantwoorde werkplek. Een medewerker kan voor aanvang van diens werkzaamheden zorgen dat de werktafel op de juiste hoogte wordt ingesteld. Dit voorkomt dat iemand voortdurend voorovergebogen staat, wat de kans op klachten aan de rug en nek verkleint.

Vergelijkbaar met magazijnen waar men orderpickkarren gebruikt voor het vervoer van producten uit dezelfde bestelling, kan het gebruik van dergelijke karren ook interessant zijn binnen werkplaatsen. Het rollend vervoeren van materialen belast het lichaam veel minder, dan het tillen ervan.

Voordelen van het prefab bouwen van woningen

In de inleiding van dit artikel werden al een aantal voordelen van prefab bouwen genoemd. Er zijn meer redenen om voor deze bouwtechniek te kiezen. Denk bijvoorbeeld ook aan de beperkte afhankelijkheid van het weer. Bij hevige regen- en onweersbuien kan men in de werkplaats door blijven werken; daar waar het werk op de bouwplaats stilgelegd moet worden. Niet onbelangrijk is de efficiëntie van prefab bouwen, in vergelijking met het op locatie opbouwen van de structuur van een bouwwerk. De verbeterde efficiëntie is terug te zien in de kosten van een prefab constructie. Dit is vaak goedkoper dan het volledig op locatie laten bouwen van het huis.

Prefab mogelijk met zowel beton als hout

De keuze voor een prefab bouwtechniek is zowel mogelijk bij de keuze voor een betonnen constructie, als ook bij houtskeletbouw. Houtskeletbouw wint de laatste jaren aan populariteit bij de bouw van nieuwe woningen, mede door de duurzaamheid ervan.