Algemeen

Steeds meer bedrijven in havengebied passen co-siting toe

Steeds meer bedrijven in het Rotterdamse havengebied passen co-siting toe, waaronder Air Liquide, Caldic, Eneco Energie, E.ON, Vopak en Voridian. Co-siting houdt in dat afval van het ene bedrijf als waardevolle grondstof wordt benut door een ander bedrijf. Ook kunnen bedrijven in elkaars nabijheid elkaars overtollige energie gebruiken.

De deelnemende bedrijven zijn verenigd in een co-siting programma. De ondernemingen hebben het plan om een netwerk voor de uitwisseling van stoom aan te leggen. Waarschijnlijk is eind 2011 net netwerk gereed, en het zal toegankelijk zijn voor iedereen. AVR kan fungeren als leverancier van stoom, en Cabot en DSM hebben interesse in het afnemen van stoom. Aanvankelijk bestond er bij de bedrijven enige huiver om bedrijfsinformatie prijs te geven, zoals de benodigde capaciteit aan stoom. Inmiddels beseffen ze dat co-siting pas van de grond komt als innig wordt samengewerkt.

Neste Oil wil in Rotterdam de grootste fabriek voor biobrandstoffen in Nederland bouwen. De warmte en elektriciteit voor de fabriek worden geleverd door E.ON. Het productieproces van Neste Oil levert de reststromen biopropaan en biobleekaarde op, en beide kunnen in de centrale worden bijgestookt.

Gebaseerd op: Mainport magazine
Build for Life