Algemeen

Steeds meer aanvullende pensioenen

Steeds meer werknemers in de privésector hebben een aanvullend pensioen. Maar de reserves daarvoor nemen niet in gelijke mate toe. Dat zeggen het studie- en adviesbureau AON Consulting en het VBO.
Werknemers kunnen een aanvullend pensioen krijgen via een groepsverzekering of een pensioenfonds. Ongeveer 60 procent van de werknemers in België bouwen nu zo'n pensioen op via het bedrijf waar ze aan de slag zijn.

Het aantal aanvullende pensioenen stijgt dus. Vreemd is wel dat de reserves voor die pensioenen niet in gelijke mate toenemen.

"Normaal zou er zich een stijgende trend moeten voordoen, als men rekening houdt met de jaarlijkse indexering én met het feit dat er meer mensen zijn aangesloten dan in het verleden. Maar dat is niet het geval", zegt Greet Geeroms van AON Consulting.

Volgens onderzoekers komt dat doordat de wetgeving veel te ingewikkeld is geworden, en dat schrikt werkgevers af.

"Zij kiezen voor eenvoudiger en goedkopere pensioenplannen voor hun werknemers. En daardoor worden er minder snel bijdragen bijeengespaard", zegt Pieter Timmermans van het VBO.

Nochtans worden de aanvullende pensioenen steeds belangrijker om de toenemende vergrijzing op te vangen.

"Men zou zich dus eens goed moeten bezinnen of men die wetgeving niet wat moet stroomlijnen en vereenvoudigen", besluit Timmermans.

Het VBO wil ook dat er bij komende loononderhandelingen méér aandacht gaat naar pensioenplannen, dan naar rechtstreekse loonsverhogingen. De vakbonden van hun kant dringen aan op een beter wettelijk pensioen.
Build for Life