Algemeen

Steden werken aan woonbeleid

De Vlaamse regering heeft voor 25 miljoen euro stadsvernieuwingsprojecten goedgekeurd. Het geld gaat naar publiek-private samenwerkingsformules in Leuven (Centrale Werkplaats), Gent (Brugse Poort), Kortrijk (Buda-eiland), Hasselt (stationsomgeving), Antwerpen (Museum aan de Stroom), Brugge (Nieuwe Molens), Eeklo (Stassano en Melkweg), Sint-Niklaas (stationsomgeving) en Vilvoorde (watersite). Bedoeling is dat deze steden binnen 6 maanden contracten aangaan met partners uit de privé-sector om de stadskankers en verkommerde wijken aan te pakken. Op die manier zou tot een half miljard euro in de betrokken wijken worden geïnvesteerd.

Ook federaal wordt gewerkt aan een renovatiebeleid. De federale regering heeft een principeakkoord bereikt om in bepaalde stadswijken na renovatiewerken het kadastraal inkomen voor 6 jaar te bevriezen. De maatregel geldt zowel voor woningen als voor winkels en kantoren, maar alleen het federaal aandeel van het KI blijft bevroren. Wel worden de gewesten en de gemeenten aangespoord dit voorbeeld te volgen. De maatregel zal worden opgenomen in een programmawet, die nog tijdens deze legislatuur moet worden goedgekeurd. In deze wet zal ook een belastingaftrek worden opgenomen voor investeringen in minstens 15 jaar oude panden, gelegen in achtergebleven stadswijken. Wie voor minstens 2 500 euro aan werken laat uitvoeren door een geregistreerde aannemer, kan een belastingvermindering krijgen van maximaal 500 euro.

Intussen zitten ook de steden niet stil. Antwerpen koopt en renoveert krotten via het onlangs opgerichte Vespa, een autonoom stedelijk vastgoedbedrijf. De aankoop gebeurt alleen met toestemming van de eigenaar en tegen redelijke prijzen. Na renovatie - waarbij langdurig werklozen meteen een opleiding on the job krijgen - worden de woningen openbaar gekocht. Gent investeert in 2003 23,5 miljoen euro in stadsvernieuwing via het SOB (stadsontwikkelingsbedrijf).
Build for Life