Algemeen

Steden strijden om bouw Nationaal Historisch Museum

Arnhem kan een Nationaal Historisch Museum (NHM) over vier jaar openen. Het gebouw is gepland in het bosgebied tussen het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers' Zoo. Vandaag presenteert de gemeente de plannen aan minster Plasterk. Dinsdag kreeg de minister van Cultuur al een boekwerk met de plannen van de gemeente Amsterdam overhandigd.

Architect Francine Houben (Mecanoo) heeft in zeer korte tijd een ontwerp gemaakt voor het NHM in Arnhem. "Ze heeft een gebouw bedacht dat past bij het verhaal dat we willen vertellen", aldus Jan Vaessen van het Nederlands Openluchtmuseum. Gebouw en exploitatie gaan 50 tot 60 miljoen euro kosten.

Vaessen meent dat het ontwerp van Houben zo spectaculair is, dat "de andere steden het wel kunnen schudden", zei hij. Naast Arnhem zijn ook Amsterdam en Den Haag door Plasterk gevraagd om een plan voor het NHM. Meer steden, zoals Nijmegen en Utrecht hebben zich ondertussen aangemeld, maar de minister liet vandaag weten dat hij vooralsnog bij zijn eerste drie kandidaten blijft.

Amsterdam heeft drie potentiële locaties voor het museum op het oog. De voorkeur ligt bij het Museumplein. Het gebouw zou deels onder de grond moeten komen en heeft qua uitstraling wat weg van het Louvre in Parijs, zei wethouder Gehrels bij de presentatie. Het NHM past volgens haar heel goed op deze locatie, waar ook het Van Goghmuseum en over een aantal jaren het geheel vernieuwde Rijksmuseum en Stedelijk Museum staan.

Andere mogelijke locaties zijn het Marineterrein aan het water van het Oosterdok. De derde beoogde vestigingsplek is de Zuidas.
Build for Life