Algemeen

Steden klaar voor extreme regenbuien?

Een veranderend klimaat brengt mogelijk extreem weer met zich mee: extreme regenbuien in de zomer bijvoorbeeld. Zijn onze stedelijke watersystemen berekend op de grotere piekbelasting van deze extreme buien? Onderzoekers van de TU Delft werken samen met het KNMI en Deltares aan de robuustheid van stedelijke watersystemen. Interessante eerste resultaten zijn onlangs Open Access gepubliceerd in het internationale journal Climatic Change.

Scenario

Het KNMI heeft in 2006 vier klimaatscenario's voor Nederland gepubliceerd met daarin verwachtingen ten aanzien van het klimaat in Nederland. Daarin wordt ook de verwachte neerslag vermeld. Dat is een verwachting met een tijdschaal van een dag. Stedelijk watermanagers zijn echter meer geïnteresseerd in voorspellingen met een veel kortere tijdschaal, liefst van een uur of zelfs minder. Zij willen immers weten of hun stedelijk watersysteem een grotere piekbelasting aankan, ook in de toekomst, met mogelijk extremere buien. In verband met de snelle regenafvoer van daken en wegen, gaat het in steden vooral om intensieve buien van korte duur, zoals men in augustus 2010 op vele plaatsen in Nederland heeft gemerkt.

Model

Onderzoekers van de TU Delft en KNMI hebben nu een relatie gevonden tussen maximum dagtemperatuur, windsnelheid en –richting, de dagelijkse neerslag en de verwachte piekneerslag op een tijdschaal van 1 uur. Daarmee leggen ze de basis voor een model waarmee stedelijk watermanagers de effectiviteit van hun stedelijk waterafvoersysteem kunnen doorrekenen. Het model helpt de vraag beantwoorden of extra maatregelen nodig zijn om hogere piekbelastingen het hoofd te kunnen bieden. De belangrijkste uitkomst is dat met de stijgende zomertemperaturen die door het KNMI voorspeld zijn, de intensiteit van kortdurende regenbuien ook sterk toeneemt. Stedelijke watersystemen zullen in de toekomt vaker op de proef worden gesteld. We kunnen vaker beelden als die van augustus 2010 verwachten.
Build for Life