Nieuwbouw

Startschot voor ontwikkeling nieuw bedrijventerrein in Houthulst

Startschot voor ontwikkeling nieuw bedrijventerrein in Houthulst
In de West-Vlaamse gemeente Houthulst is zopas het startschot gegeven voor de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein voor lokale ondernemers. Er komt zowel een kmo-park als industriegrond. Dat de interesse groot is, blijkt uit de eerste verkoopcijfers: liefst 60 procent van de industriegrond is al verkocht. Voor de lancering moest projectontwikkelaar Global Estate Group uit Oostkamp de site van ruim 6 hectare eerst onderwerpen aan een heuse bomdetectie en een archeologisch onderzoek. De omgeving kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog namelijk zwaar onder vuur te liggen. Nu er groen licht is, kunnen de bouwwerken echt van start gaan.

Deze week zijn de bouwwerken voor een nieuw bedrijventerrein in Houthulst gestart. Een deel van de site wordt aangeboden als industriegrond en daarnaast zijn er ook plannen voor een nieuw kmo-park. De bouwwerken worden uitgevoerd door de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group die het terrein - van zo'n 6,5 hectare groot - kocht in 2018.

Omdat Houthulst tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar onder vuur kwam te liggen, werd het terrein voor de start van de werken onderworpen aan een bomdetectie en een archeologisch onderzoek. Er werden enkele resten van houtskool verzameld om verder te onderzoeken, maar verder leverden deze onderzoeken geen resultaat op en kreeg de projectontwikkelaar groen licht om met de werken te starten.

Al 60 procent verkocht

Opmerkelijk: van de 3,9 hectare beschikbare industriegrond is nu al 2,4 hectare verkocht aan verschillende bedrijven. Dat is liefst 60 procent. Vandaag zijn er nog maar zes percelen beschikbaar.

“De interesse is groot. Ondanks de coronacrisis voelen we dat de vraag naar industriegrond in de regio groot is. Dankzij dit project kunnen we deze nood opvangen en de economische groei in de streek faciliteren.”

Kathleen De Wulf, Global Estate Group


De rioleringswerken en wegeniswerken zijn volop aan de gang en er wordt ook een nieuwe weg aangelegd die het huidige bedrijventerrein met het nabijgelegen recyclagepark zal verbinden. Deze week starten ook de werken aan de groenzone en het bufferbekken. Dit bufferbekken zal eventuele waterlast in het gebied opvangen.

Startschot voor ontwikkeling nieuw bedrijventerrein in Houthulst

Kleine, lokale ondernemer

Op het westelijke deel van de site wil Global Estate Group ook nog een kmo-park ontwikkelen. De plannen omvatten 23 units, verdeeld over twee gebouwen. De units zullen tussen 124m² en 450 m² groot zijn. De projectontwikkelaar richt zich vooral op de kleine, lokale ondernemer. Elke unit wordt casco opgeleverd zodat de koper deze naar eigen behoeften kan inrichten. De start van deze werken is voorzien voor het najaar.

“De gemeente Houthulst is verheugd dat het bestaande industriegebied, nu ongeveer 40 hectare groot, uitgebreid wordt. Dit project drijft het totaal aantal hectaren op naar 46 à 47 hectare en biedt aan tal van lokale ondernemers een plek om hun activiteiten verder te ontwikkelen."

Erik Verbeure, schepen van openbare werken

Ook interessant