Nieuwbouw

Start renovatieproject Manchester

Op 14 juni gaven schepen van Wonen Güler Turan en het directiecomité van Woonhaven Antwerpen het officieel startschot voor het renovatieproject Manchesterlaan. Het is de start van een van de grootste renovaties in de sociale huisvestingssector van de afgelopen jaren. Op 2,5 jaar tijd bouwt de maatschappij 149 nieuwe woningen.

“We hebben het nagevraagd bij de VMSW, het is een van de grootste Vlaamse projecten van de afgelopen jaren”, zegt Bennie Forier, algemeen directeur van Woonhaven Antwerpen. Vooral de omvang van het project maakt het zo groot.“Op een oppervlakte van 14.000 m², of anderhalf voetbalveld, bouwen we 129 appartementen en 20 huizen. Daarvoor worden de bestaande sociale huurwoningen afgebroken. Je kan dan ook gerust zeggen dat we op 2,5 jaar tijd drie volledig nieuwe woonblokken gaan bouwen.”
In 2009 verhuisden de laatste bewoners. “De appartementen waren niet goed genoeg meer om in te wonen. Alle infrastructuur was verouderd, van de leidingen tot het beton van de draagmuren. Renoveren met behoud van de structuren was dan ook geen optie. We willen voor onze huurders woningen bouwen die voldoen aan de hedendaagse wooneisen”, stelt Forier.



De nieuwe appartementen en huizen zullen groter zijn en er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan het binnengebied. “Daardoor gaan er een tiental woningen minder zijn, maar daar staat de winst tegenover op het vlak van woonkwaliteit. Bovendien hebben we een betere mix in typewoningen. Er waren hier quasi alleen maar 2 en 3 slaapkamerappartementen, in het nieuw ontwerp is er een mooie mix van 1 tot 5 slaapkamers.”
Opvallend aan het ontwerp van architectenbureau Poponcini & Lootens zijn de publieke binnengebieden. “We creëren tussen de gebouwen 3 publieke parkjes. Er komen grote plantenbakken en zitbanken. Bovendien hebben de huizen en de gelijkvloerse appartementen een tuintje”, zegt de directeur.



De aannemer is begonnen met de afbraakwerken. Tegen augustus starten de bouwwerken langs de kant het dichtst bij de Noorderlaan. “We verwachten de eerste bewoners tegen het najaar van 2014. Dat gaan vooral huurders zijn die nu al bij ons wonen, maar waarvan we het gebouw ook gaan renoveren. Als zij verhuisd zijn, kunnen we hun gebouw beginnen renoveren”, besluit Forier.

Als de nieuwe gebouwen er staan, worden ook de straten heraangelegd. Eind 2015 zouden alle werken klaar moeten zijn.