Verbouwen

Start herstellingswerken voormalig postgebouw

De herstellingswerken aan het voormalige postgebouw op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Baron de Pélichystraat in Izegem zijn gestart. Een stabiliteitsstudie, die uitgevoerd werd nadat gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) de aandacht vestigde op scheuren in de toren van het gebouw, wees uit dat er door ijzeren constructies waterinsijpeling was waardoor de gevel scheurde.

Aangezien de eigenaar in een faillissement betrokken is, neemt een curator de zaken waar. Nadat het stadsbestuur de stabiliteitsstudie aan de curator bezorgde, nam die onmiddellijk de nodige stappen om de schade te herstellen.

"Meer aandacht nodig voor Izegems bouwkundig erfgoed"

Intussen vraagt raadslid Himpe meer aandacht voor het Izegems bouwkundig erfgoed. "Izegem heeft als industriestad een hele reeks waardevolle gebouwen. De voormalige industriëlen hebben her en der in de stad prachtige herenhuizen gebouwd. Gelukkig investeren veel huidige eigenaars wel degelijk in deze woningen. Maar bepaalde waardevolle gebouwen staan al jaren leeg en te koop. De staat van een aantal van deze gebouwen moet ons zorgen baren", aldus Kurt Himpe. "Het pand waar de Belle Epoque in gevestigd was is, zo'n voorbeeld. Het herenhuis is gebouwd in 1911 in opdracht van industrieel De Clercq die een stoomkorsettenfabriek had in de Nederweg. Aan de straatkant is er een houter erker, maar de situatie dreigt ook hier dramatisch en onveilig te worden. Het leien erkerdak hangt er maar half meer aan. En zo zijn er nog voorbeelden in het centrum van de stad."

Gemeenteraadslid Kurt Himpe roept het stadsbestuur op om in dergelijke gevallen de eigenaar te wijzen op de plicht om het pand te herstellen. "Deze waardevolle woningen zijn een meerwaarde voor onze stad, maar dan moeten ze wel onderhouden worden door de eigenaars."